Logo
Vytlačiť túto stránku

Podľa europoslancov má byť v lesoch viac mŕtveho dreva: Agrorezort poukazuje na nedoriešené financovanie a kompenzáciu obmedzení

Podľa nariadenia by členské štáty mali mať v lesoch viac mŕtveho dreva a zvýšiť v nich zásoby uhlíka. Agrorezort tvrdí, že obnova lesov meraná týmito ukazovateľmi môže ešte viac prehlbovať rozdiely vo využívaní prírodných zdrojov a tým zvýrazniť socioekonomické rozdiely medzi štátmi EÚ. Europoslanci minulý týždeň 12. júla v ostro sledovanom hlasovaní schválil svoju pozíciu k nariadeniu o obnove prírody. Tú budú zástupcovia Európskeho parlamentu obhajovať v rokovaniach s Európskou komisiou a Radou EÚ v rámci trialógu, ktorý rozhodne o konečnom znení nariadenia. Informuje o tom portál EURACTIV.sk.

Doporučený Množstvo stojaceho a ležiaceho mŕtveho dreva v bezzásahovom režime Foto Jozef Marko Množstvo stojaceho a ležiaceho mŕtveho dreva v bezzásahovom režime

Ministerstvo životného prostredia nariadenie považuje za príležitosť pre Slovensko prispôsobiť krajinu na negatívne dôsledky zmeny klímy, z čoho budú ťažiť aj ďalšie hospodárske odvetvia.

„Napríklad realizácia opatrení na obnovu prírody a biodiverzity v poľnohospodárskej krajine pomôže poľnohospodárom v boji so suchom. Zvrátenie úbytku opeľovačov vrátane včiel, čo je nepochybne spojené so znížením chemizácie, prispeje k vyšším výnosom pri pestovaní plodín viazaných na opeľovanie. Taktiež realizácia opatrení v mestách prispeje k zmierneniu horúčav, ktorým sú mestá vystavované počas letných mesiacov,“ uviedol podľa EURACTIV.sk hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Ministerstvo pôdohospodárstva je ale k nariadeniu kritickejšie. Hoci ho považuje, za „pokrok smerom k ochrane a obnove prírody a biodiverzity v jednotlivých členských štátoch EÚ“, dodáva, že obsahuje viacero sporných bodov, na ktoré upozorňovalo aj na zasadnutiach Rady EÚ. Najväčšie výhrady má k článku 10 nariadení týkajúcich sa obnovy lesných ekosystémov. Za „nevhodné“ považuje hlavne navrhované indikátory obnovy lesných ekosystémov.

Podľa navrhovanej legislatívy musia členské štáty dosiahnuť stúpajúci trend v šiestich ukazovateľoch: stojace a ležiace mŕtve drevo, podiel lesov s nerovnomernou vekovou štruktúrou, celistvosť lesov, index bežných druhov vtáctva a zásoby organického uhlíka.

„Takáto prax môže ešte viac prehlbovať rozdiely v stave ekosystémov a využívaní prírodných zdrojov medzi členskými štátmi EÚ a tým prispieť k rôznej miere socioekonomických dopadov v členských štátoch,“ argumentuje ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Podľa portálu EURACTIV.sk dodáva, že jeho pripomienky neboli v kompromisnom návrhu Rady EÚ zohľadnené a tieto návrhy „predbiehajú“ nastávajúcu diskusiu k návrhu nariadenia EÚ o monitoringu lesov a strategických plánoch pre lesy.

Agrorezortu tiež prekáža, že nie je doriešená otázka financovania navrhovaných opatrení: „Z nášho pohľadu musí byť financovanie takýchto opatrení stabilné a predvídateľné, pričom musí garantovať dostatok zdrojov na realizáciu obnovných opatrení a kompenzáciu rôznej miery obmedzenia hospodárskych aktivít.“

Link na celý článok: Nariadenie o obnove prírody: Podľa envirorezortu je to príležitosť, agrorezort má výhrady k lesom – euractiv.sk

Naposledy zmenené: utorok, 18 júl 2023 16:45
Prečítané: 2465
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.