Logo
Vytlačiť túto stránku

Zonácia národných parkov, nespokojní petičiari, spoločné východiská a mediálne deklarácie: Envirorezort je otvorený hľadaniu spoločných riešení so samosprávami, vlastníkmi a dotknutými subjektmi

Vedenie rezortu sa stretlo so zástupcami petičného výboru a hľadalo spoločné východiská, ako zachovať ochranu Národného parku Poloniny na Slovensku. Rezort životného prostredia považuje za nevyhnutnú konštruktívnu diskusiu o jednotlivých národných parkoch. Každý národný park má svoje regionálne špecifiká, ktoré je pri jeho zonácii potrebné zohľadňovať. Zároveň je podľa rezortu dôležité hovoriť aj o socioekonomických prínosoch, ktoré sú pre všetky fungujúce národné parky naopak spoločné. Správu TASR uverejnil Korzár Spiš.

 

Doporučený Starina v Poloninách Foto Jozef Marko Starina v Poloninách

„Vo všeobecnosti na Slovensku panuje zhoda, že chceme mať dobre fungujúce národné parky, na ktoré môžeme byť hrdí. Chceme chrániť vzácne územia nielen pre seba, ale aj pre ďalšie generácie. Pre dobre fungujúci národný park je nevyhnutná zonácia, ktorá dokáže zaistiť ochranu vzácnych lokalít a zároveň priniesť jasné pravidlá pre všetkých v území, ponúknuť regiónu príležitosť pre rozvoj, ale aj rešpektovať miestne špecifiká," povedala pre TASR Katarína Butkovská, štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia, ktorá sa na pracovnom stretnutí zúčastnila.

Podľa Kataríny Butkovskej je ministerstvo otvorené hľadaniu spoločných riešení so samosprávami, vlastníkmi a dotknutými subjektmi. Nastaviť fungovanie parku tak, aby sa zachoval jeho význam a región mohol z existencie parku prosperovať. V prípade Polonín zonácia prináša obavy najmä z výpadkov daní za nehnuteľnosti pre samosprávy.

Ministerstvo životného prostredia SR ponúklo spôsoby ako výpadky kompenzovať, napríklad prostredníctvom špecifickej podpory pre obce v národných parkov z Environmentálneho fondu. Investície do rozvoja práve regiónu Polonín vo výške cca 8 miliónov už tento rok priniesol aj Plán obnovy a odolnosti SR, napísal Korzár Spiš.

Link na celý článok: Ministerstvo životného prostredia rokovalo s petičiarmi o zonácii parku Poloniny - Korzár SME

 

Prečítané: 1600
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.