Logo
Vytlačiť túto stránku

Srbskí experti a manažment poľovnej zveri na Slovensku: Ocenili dosiahnuté výsledky v trofejovej úrovni a zvyšovanie úživnosti poľovného revíru

Národné lesnícke centrum – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky organizovalo od 5. Do 9. Júna v rámci projektu „Podpora trvalo udržateľného lesného hospodárstva v Srbsku prostredníctvom využívania moderných nástrojov manažmentu poľovnej zveri“ odbornú exkurziu ôsmich srbských expertov na Slovensku. NLC o tom informuje v tlačovej správe.

Doporučený Stretnutie so srbskými expertami, prihovára sa im M. Sarvaš Zdroj: FB stránka NLC Stretnutie so srbskými expertami, prihovára sa im M. Sarvaš

„Národné lesnícke centrum prostredníctvom Centra transferu poznatkov a lesnej pedagogiky úspešne pokračuje v spolupráci so srbskými odborníkmi v oblasti lesného hospodárstva a poľovného manažmentu. V uplynulých dňoch zástupcovia Ministerstva poľnohospodárstva, lesníctva a vodného hospodárstva Srbskej republiky, Srbskej poľovníckej asociácie a Belehradskej univerzity – Lesníckej fakulty navštívili Slovensko s cieľom získania poznatkov o prepojení obhospodarovania lesov a manažmentu zveri,“ píše NLC v tlačovej správe.

Počas piatich dní bol program srbskej návštevy zameraný na súčasný stav, organizáciu a legislatívny rámec poľovníctva a manažmentu zveri na Slovensku. Praktické demonštrácie boli venované systému ochrany lesných porastov voči škodám spôsobených poľovnou zverou, diverzifikácii lesníckej výroby, spôsobmi zvyšovania úživnosti poľovných revírov a manažmentu poľovnej zveri ako aj chránených živočíchov s využitím moderných technológií a pomocou softvérových riešení.

„Našim cieľom je srbským expertom v oblasti poľovníctva a lesného hospodárstva prezentovať možnosti využitia moderných prístupov pri manažmente poľovnej zveri, zároveň však poukázať na výzvy, ktorým ako krajina v súvislosti s manažmentom tak poľovnej, ako aj chránenej zveri čelíme – predovšetkým zvýšenej miere poškodenia porastov rôznych rastových fáz v oblastiach s vysokým stavom zveri“ uviedol Ing. Milan Sarvaš, PhD., koordinátor projektu za slovenskú stranu.

Srbskí kolegovia vysoko ocenili úroveň obhospodarovania lesov na Slovensku s využitím najnovších poznatkov vedy a výskumu, ktoré im boli prezentované počas návštevy Národného lesníckeho centra. Pri praktických ukážkach bola venovaná pozornosť diverzifikácii lesníckej výroby, ktorá im bola prezentovaná počas návštevy OZ Tríbeč. Išlo hlavne o aktivity súvisiace s poľovníctvom, spracovaním diviny, produkciou vína, okrasných drevín a turizmom.

V rámci návštevy OZ Tatry im bol prezentovaný veľkoplošný manažment jelenej zveri, kde boli pre nich inšpiráciou výsledky, ktoré boli dosiahnuté v trofejovej úrovni. Ďalej ocenili aj aktivity súvisiace s celkovým poľovníckym manažmentom, ktorý je zameraný na zvyšovanie úživnosti poľovného revíru.

Dôležitým poznatkom návštevy sú informácie o enormných škodách zverou, zapríčinených jej nesprávnym manažmentom v prenajatých revíroch. Tieto škody nielen na mladých lesných porastoch im boli prezentované v rámci OZ Podunajsko (LS Anton). Účastníci odbornej exkurzie prejavili záujem o pokračovanie vzájomnej spolupráce medzi slovenskými a srbskými partnermi v oblasti obhospodarovania lesa a manažmentu zveri.

 

Prečítané: 764
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.