Logo
Vytlačiť túto stránku

Vzácne jedle prežili svetové vojny aj kalamity, bobrom neodolali: Lesníci a ochranári sa dohodli, že zrušením bobrích hrádzí zachránia najvzácnejšie stromy

Televízia RTVS v správach informovala o tom, že kolónia bobra sa v jednej z tatranských rezervácií udomácnila natoľko, že zaplavila vzácny les. Znamená to jeho postupný zánik. Chránený živočích tak vytláča z územia tiež chránený lesný ekosystém – Prírodnú rezerváciu Jedliny.

Doporučený Vzácne jedle ohryzené bobrom museli byť zrezané, pretože odumreli Foto Jozef Marko Vzácne jedle ohryzené bobrom museli byť zrezané, pretože odumreli

„Približne 150-ročnú jedľu natočil štáb RTVS vlani v auguste. Vtedy bola len ohlodaná bobrom, dnes už je na jej mieste len peň. Poškodený strom ohrozoval ľudí na blízkej cyklotrase, preto ho museli zrezať. A nebol jediný. „Z tejto strany tri kusy, tie hrubé a z druhej strany šesť kusov,“ vysvetlil konateľ spoločnosti Lesy mesta Spišská Belá František Pisarčík.

To, že sa v Prírodnej rezervácii Jedliny usídlila bobria kolónia, je vidieť na každom kroku. Nájdete tu ohlodané stromy aj bobrie hrádze. Lesník František Pisarčík s ťažkým srdcom vysvetľuje, že čo nenahlodal bobor, vysychá v zatopenej pôde. Ochranári takúto aktivitu bobrov v tejto lokalite tiež nečakali,“ napísal portál Spravy.rtvs.sk.

Pri otázke, či chrániť bobra lebo 150-ročný jedľový les, univerzálnu odpoveď nečakajte. „Celospoločenská hodnota takej jedle je 10 000 eur, hodnota bobra je 1 500 eur,“ priblížil lesník Pisarčík. „Jedle tu máme 150-ročné a staršie, ale bobor tu 150 rokov nebol,“ povedal riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Podľa Františka Pisarčíka tieto jedle prežili obidve vojny i veternú kalamitu. „Následkom rozdielnych názorov na ochranu chránených druhov doplatili na to práve jedle,“ skonštatoval Pisarčík. Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko povedal, že situáciu monitorujú, ale nerobia zbytočnú paniku.

Podľa RTVS sa obidve strany dohodli, že na jeseň zrušia niektoré bobrie hrádze, aby zachránili najvzácnejšie jedle. Menej vzácnu časť lesa nechajú bobrom.

Link na článok a reportáž: Chránený živočích vytláča vzácny les - Správy RTVS 

Naposledy zmenené: štvrtok, 01 jún 2023 11:10
Prečítané: 4863
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.