Logo
Vytlačiť túto stránku

Rekordná výroba drevospracujúcich strojov a technológií: Ukážka koncentrovanej inovačnej sily odvetvia

Výroba drevospracujúcich strojov a technológií v Nemecku dosiahla v roku 2022 rekordnú úroveň 3,6 miliardy eur, čo je nárast o 8,3 % oproti predchádzajúcemu roku. „Hoci klesajúci príjem objednávok teraz ukazuje na pokles výroby v aktuálnom roku 2023, výrobcovia drevoobrábacích strojov začínajú prvý deň veľtrhu LIGNA v Hannoveri (15. – 19. mája) plní optimizmu. Po štyroch rokoch vynútenej prestávky máme konečne ďalšiu príležitosť ukázať svetu koncentrovanú inovačnú silu tohto odvetvia,“ vysvetlil Dr. Bernhard Dirr, výkonný riaditeľ VDMA Woodworking Machinery.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Napriek značným problémom v dodávateľských reťazcoch a napriek globálnej neistote toto odvetvie funguje na vysokej úrovni a celkovo sa pozerá dopredu s istotou,“ dodal v aktuálnom vydaní Drevárskeho magazínu na Drevmag.com Bernhard Dirr.

„V uplynulom roku 2022 vzrástla hodnota exportu nemeckých výrobcov drevoobrábacích strojov oproti predchádzajúcemu roku o 4,5 % na 2,4 miliardy eur. Najväčšími jednotlivými trhmi boli opäť USA (307 miliónov eur, nárast o 20 %) a Čínska ľudová republika (255 miliónov eur, pokles o 1 %), ďalej Francúzsko (154 miliónov eur, nárast o 14 %), Poľsko a Rakúsko.

Vývoz do Veľkej Británie (119 miliónov eur, nárast o 36 %) a Taliansko (126 miliónov eur, nárast o 26 %), čo sú krajiny s výraznými programami na podporu investícií, dosiahol rekordnú úroveň. Pozoruhodným a potešujúcim vývojom bol takmer štvornásobný nárast exportu do Indie na 46 miliónov eur.

Na tradičných trhoch v Európe výrobcovia neočakávajú ďalší rast v aktuálnom roku s ohľadom na slabší príjem objednávok. Naproti tomu vyhliadky na podnikanie v Severnej Amerike zostávajú dobré. Aj Čína si predvídateľne udrží svoju vynikajúcu pozíciu najväčšieho predajného trhu v ázijskom regióne napriek všetkým rozdielom v obchodnej politike. Indický drevospracujúci priemysel sa stále viac etabluje ako pevný zákazník európskych výrobcov drevoobrábacích strojov a nástrojov,“ napísal Drevársky magazín.

Link na celý článok: LIGNA 2023 zahájena – navzdory výzvám – optimistickým výhledem - Drevmag.com

Prečítané: 464
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.