Logo
Vytlačiť túto stránku

Na západnom Slovensku bývali medvede raritou: V posledných piatich rokoch sa aj tam vyskytujú čoraz častejšie

Ďalší medveď na západe Slovenska. Ochranári a poľovníci zaznamenali našu najväčšiu šelmu v pohorí Tribeč – pohybuje sa medzi Nitrou a Topoľčanmi. Náznaky pohybu medveďa v okolí si všimol dobrovoľný ochranca prírody neďaleko Kovariec. Téme sa v regionálnych správach RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová, informáciu publikoval portál Správy RTVS.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Pavol Lenko Ilustračné foto: Ing. Pavol Lenko

„Je to taký okolo 120 kilogramový medvedík, ktorý sa teda doteraz správa veľmi slušne. V Kovarciach bol v blízkosti turistického chodníka, väčšinou sa od tých turistických chodníkov zdržiava ďalej,“ povedal ochranár Viktor Mlynek zo Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie. Šelmu už na viacerých miestach zaznamenali aj poľovnícke fotopasce. Ľudia na medveďa upozornili opakovane medzi obcami Súlovce, Oponice, Kovarce a Krnča. Šeliem pritom môže byť aj viac.

Výskyt medveďov v oblastiach, kde sa bežne nepohybujú, môže súvisieť najmä s prebiehajúcou medveďou rujou. Tá potrvá do konca júla. „Hlavne v noci, skoro ráno alebo neskoro večer treba byť opatrný. Takisto obzvlášť treba byť ostražitý v neprehľadnom teréne. Je veľmi dôležité, aby sme medveďa neprekvapili v nejakej bezprostrednej blízkosti,“ ozrejmil generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska.

Na západe Slovenska sú medvede zväčša raritou, najmä v posledných piatich rokoch sa však vyskytujú čoraz častejšie.

Link na celý článok a reportáž: Ďalší medveď v nezvyčajnej lokalite - Správy RTVS

 

Prečítané: 3292
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.