Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Medveď, vlk, bobor. Problém? Ak sa niekoho priamo netýka, tak podľa neho neexistuje...

Začiatkom roku 1989 napísal redaktor Vladimír Mezencev v Magazíne Východoslovenských novín: „Poľskí ochrancovia prírody v Krosne s radosťou konštatujú, že dve bobrie rodinky presídlili za hranice na územie Východoslovenského kraja. V Československu nikto nevidel bobra vo voľnej prírode už vyše 200 rokov! Svidnícky okres takto získal nezvyčajnú raritu.“

Doporučený Jedľa ohryzená bobrom, ktorá postupne vyschne a lesníci ju budú musieť vyrezať Foto: Jozef Marko Jedľa ohryzená bobrom, ktorá postupne vyschne a lesníci ju budú musieť vyrezať

Odvtedy prestal byť bobor európsky na Slovensku raritou. Skôr naopak. Tento týždeň som sa stretol s konateľom a odborným lesným hospodárom spoločnosti Lesy mesta Spišská Belá Ing. Františkom Pisarčíkom. Na území, ktoré mestskí lesníci obhospodarujú, štátni ochranári potvrdili v roku 2010 jedinú lokalitu výskytu bobra pri osade Tatranská Kotlina. V roku 2023 však už mestskí lesníci zaznamenali celkovo 14 lokalít s výskytom bobrov a celkovou poškodenou plochou lesných porastov na výmere viac ako 20 hektárov. Bobrích hrádzí je podľa ich zistení minimálne 50, za uplynulých 12 rokov ročne pribudlo päť bobrích hrádzí a každý rok jedna nová lokalita, ktorú bobor obsadil.  

A čo to znamená, keď sa niekde toto zákonom chránené zviera usadí? Potravou bobra je takmer výlučne kôra stromov, ktorú si uchováva aj na zimu. Za rok spotrebuje podľa dostupných informácií asi 4 000 kilogramov dreva s kôrou. Podmienkou jeho výskytu býva 3-5 kilometrov dlhý potok podľa potreby disponibilnej potravy. Životný cyklus bobra: 3-7 mláďat, dospievajúcich v 3. až 4. roku, kedy začínajú osídľovať nové teritóriá. Bobry sa dožívajú 15-20 rokov.

Mestskí lesníci zo Spišskej Belej sa teraz na troch lokalitách s výskytom bobra rozhodujú, ako budú ďalej postupovať v starostlivosti o les, ktorý na nich rastie. Na jednej z nich sa vyskytujú 150-ročné jedle v Prírodnej rezervácii Jedliny, vyhlásenej v roku 1991 s cieľom zachrániť kvalitný genofond jedle. Otázka znie, či budú zachraňovať jedle, alebo bobra, ktorý ich ohrýza a v dôsledku toho vysychajú.

Mestskí lesníci zároveň riešia dilemu ako zosúladiť ochranu bobra so zachovaním pestrej drevinovej štruktúry lesných porastov aj pre nasledujúce generácie. Tento týždeň sme o ich dileme publikovali na portáli Lesmedium.sk video s podrobnejšími informáciami Mestskí lesníci zo Spišskej Belej riešia dilemu: Ako zosúladiť ochranu bobra so zachovaním pestrej drevinovej štruktúry lesných porastov | LesMedium.sk - Stránka lesníkov, majiteľov a priateľov lesa a téme sa budeme venovať aj v júnovom vydaní časopisu LES & Letokruhy.

Už teraz si ale stačí zadať do internetového vyhľadávača škody spôsobené bobrom a človek rýchlo zistí, že ide o dlhodobý problém, týkajúci sa viacerých regiónov Slovenska. Jeden príklad za všetky. V polovici januára tohto roka odvysielala RTVS v relácii Občan za dverami reportáž o problémoch s bobrom v obci Abrahámovce neďaleko Kežmarku. Téme sa venoval redaktor Peter Navrátil.

Obyvateľke obce zákonom chránené bobry dovtedy spôsobili škodu za viac ako 800 eur a škodia ďalej. „Zničil nám plot, najprv jeden a teraz už ničí ďalší plot. Zdvihnutá je tu hladina vody, všetko je zamočené. A zákon viac chráni bobra, ako človeka!“, uviedla poškodená obyvateľka obce Abrahámovce. Link na reportáž na sociálnej sieti: (2) Watch | Facebook

Keď si ale prečítate diskusné príspevky k článkom a reportážam o tomto probléme, tak si uvedomíte, že platí to isté ako v prípade výskytu, početnosti a stretov s človekom zákonom celoročne chránených druhov šeliem - medveďa a vlka. V duchu známeho frazeologizmu "čo ťa nepáli, nehas", sa častokrát vyjadrujú ľudia, ktorých sa početnosť medveďa, vlka a bobra (zatiaľ) nijako priamo nedotýka tak, že tento problém vlastne neexistuje. 

Na druhej strane tí, ktorí tento problém prežívajú na vlastnej koži, alebo ho dokážu precítiť a uvedomiť si, čo spôsobuje a môže spôsobiť, sa iba bezmocne pýtajú: Čo sa ešte musí stať, aby ho kompetentní konečne boli nútení riešiť a prijať účinné opatrenia na ochranu človeka a hodnôt, ktoré vytvára...?

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 16 apríl 2023 06:24
Prečítané: 5639
(26 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.