Logo
Vytlačiť túto stránku

Železničke pribudnú kilometre

Čiernohronská železnička, ktorá je vyhľadávanou turistickou atrakciou Horehronia, bude dlhšia o štyri kilometre a povedie bližšie k Dobročskému pralesu.

„Predåženie trate až na Dobroč poskytne možnosti rozšírenia turizmu aj do tejto lokality, môžu tu vyrás malé penzióny, turistické ubytovne a ďalšie služby,“ hovorí o prínose Aleš Bílek, riaditeľ neziskovej organizácie Čiernohronská železnica v Čiernom Balogu, ktorá historickú železničku prevádzkuje.
   Peniaze získali z eurofondov v rámci slovensko–maďarského projektu, zameraného na cezhraničnú spoluprácu. Z celkovej sumy 1,8 milióna eur dostala balocká neziskovka 1,2 milióna. Využije ich na obnovu trate a propagáciu s maďarskými kolegami, ktorí majú v prihraničnej obci Nagyborszony podobnú lesnú železničku. „Dodáme im našu historickú lokomotívu s vagónikom, ktorá u nich bude propagova našu železničku a my budeme ma ich vozeň, kde sa naši ľudia dozvedia o tej ich. Hlavným motívom projektu je totiž cezhraničná spolupráca v rámci partnerských železníc, založená na rozšírení obojstranne atraktívnej ponuky pre turistov,“ vysvetlil A. Bílek.
   S obnovou spomínaného úseku začnú už na jar. Po jeho spojazdnení sa podľa A. Bílka budú usilova, aby železnička mohla slúži aj miestnym občanom ako pravidelná verejná doprava v rámci Čierneho Balogu.
   V súčasnosti má Čiernohronská železnica, ktorá sa stala jedným z divov Banskobystrického kraja, 16 kilometrov tratí z Chvatimechu do Čierneho Balogu a Vydrovskej doliny, kde sa nachádza Lesnícky skanzen. Národná kultúrna pamiatka ročne priláka okolo 40–tisíc návštevníkov.

(Zdroj: Pravda, 28.1.2011)

Prečítané: 1561
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.