Logo
Vytlačiť túto stránku

Európsky strom roka: Majestátny Dračí dub z Lozorna strieborný, zvíťazil dub z Poľska

Majestátny Dračí dub z Lozorna, ktorý reprezentoval Slovensko v súťaži Európsky strom roka, získal viac ako 18 tisíc hlasov, vďaka ktorým sa ocitol na stupienku víťazov a pýši sa striebornou medailou. Prvé miesto si vyslúžil Dub Fabrykant z Poľska, tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny. Celkovo sa do hlasovania tentoraz zapojilo 177 486 milovníkov stromov naprieč Európou. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo v Bruseli v utorok 21. marca, symbolicky na Medzinárodný deň lesov. Nadácia Ekopolis o tom informuje na svojej internetovej stránke.

 

Doporučený Víťazný Dub Fabrykant z Poľska Zdroj: www.treeoftheyear.org Víťazný Dub Fabrykant z Poľska

„Dračí dub je prvým finalistom zo Slovenska, ktorému sa podaril takýto úspech. Kľúčom k nemu bola jednoznačne angažovanosť aktívnych ľudí, komunita okolo stromu a silná kampaň, ktorá sa darila počas celého hlasovania. Stromu sa dostávalo dostatočnej pozornosti médií, pozrieť si ho prišla aj pani prezidentka Zuzana Čaputová, no čo je hlavné, svojim príbehom nezlomnosti si získal srdcia ľudí nielen na Slovensku, ale naprieč celou Európou,“ hovorí Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje anketu Strom roka na Slovensku.

Víťazný Dub Fabrykant z Poľska je dub letný (Quercus robur l.) vo veku 180 rokov a nachádza sa v meste Łódź.

Zdroj: Výnimočný úspech nášho Dračieho duba! Finalista zo Slovenska získal v prestížnej súťaži stromov druhé miesto | Ekopolis

Prečítané: 1009
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.