Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Ochranárska kosa narazila na kameň nesúhlasu vidiečanov, ale... V pripravovanej zonácii troch národných parkov sa ňou architekti takzvanej reformy ochrany prírody rozháňajú ďalej

Pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov dostala tento týždeň hlava štátu od reprezentatívnej organizácie vlastníkov neštátnych lesov Slovenska niekoľko závažných dokumentov.

 

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

Prezidentka Slovenskej republiky sa z nich mohla dozvedieť, že spoločnú rezolúciu zástupcov dotknutých strán v Poloninách k návrhu zonácie Národného parku Poloniny s nesúhlasným stanoviskom a požiadavkou na zastavenie procesu zonácie vládou v demisii podpísali 12. januára 2023 v Snine predstavitelia 15 miestnych samospráv, 25 samospráv vlastníkov pôdy (urbárov) a 8 poľovníckych samospráv. Na základe informácie poskytnutej Okresným úradom v Prešove k 15. februáru 2023 predložilo 527 fyzických osôb a 60 právnických osôb celkovo 3 932 (!) zásadných pripomienok k návrhu zonácie Národného parku Poloniny.  

Ďalej, spoločnú rezolúciu zástupcov dotknutých strán vo Veľkej Fatre s nesúhlasným stanoviskom k návrhu zonácie Národného parku Veľká Fatra podpísali 12. januára 2023 v Ružomberku predstavitelia Združenia obcí Dolný Liptov - 13 miestnych samospráv vrátane mesta Ružomberok, 3 urbáre a jedna mestská organizácia, spravujúca lesný majetok vo vlastníctve mesta.

Spoločnú rezolúciu zástupcov dotknutých strán vo Veľkej Fatre s nesúhlasným stanoviskom k návrhu zonácie Národného parku Veľká Fatra podpísalo v Martine 24. februára 2023 56 účastníkov stretnutia, z toho zástupcovia 25 obcí regiónu Turiec, vrátane mesta Martin. Uznesenie Združenia miest a obcí regiónu Turiec takisto vyjadrilo nesúhlas so zámerom vyhlásiť zóny Národného parku Veľká Fatra a zmeny jeho hraníc a ochranného pásma podľa Projektu ochrany Národného parku Veľká Fatra a jeho ochranného pásma a návrhom Programu starostlivosti o Národný park Veľká Fatra a jeho ochranné pásmo na roky 2023 – 2032. 

Ďalším argumentom je hromadná pripomienka, obsahujúca protest proti zámeru vyhlásiť zóny Národného parku Slovenský kras z 26. decembra 2022. Protest podľa ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska prerokovali 4. januára 2023 starostovia obcí, štatutárni zástupcovia pozemkových spoločenstiev, farmári, vlastníci a správcovia pozemkov zo Združenia obcí Mikroregiónu Domica a Združenia obcí Mikroregiónu Čremošná, ktorých sa predmetné návrhy týkajú. Na základe informácie poskytnutej Okresným úradom v Košiciach predložilo do 31. januára 2023 až 262 osôb celkovo 164 zásadných pripomienok, vrátane hromadnej pripomienky so stovkami podpisov.

Ochranárska kosa tak síce narazila v niekoľkých regiónoch Slovenska na kameň nesúhlasu vidiečanov, ale tí, ktorí ju držia stále pevne v rukách, sa ňou rozháňajú ďalej. Rezort životného prostredia dal totiž napriek nesúhlasným rezolúciám a stanoviskám dotknutých obyvateľov vidieka tento týždeň do medzirezortného pripomienkového konania materiál pod názvom: Predbežná informácia k návrhu nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje Národný park Poloniny, jeho zóny a ochranné pásmo, návrhu nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje Národný park Slovenský kras, jeho zóny a ochranné pásmo a k návrhu nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje Národný park Veľká Fatra, jeho zóny a ochranné pásmo (https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/PI/2023/102). 

Vlastníci lesov už v januári tohto roka upozorňovali na to, že vláda v demisii, ktorá prišla o dôveru parlamentu, má síce Ústavou SR oklieštené právomoci a nemá prijímať rozhodnutia o zásadných opatreniach hospodárskej a sociálnej politiky, môže ale stále hlasovať o návrhoch zákonov, vydávať nariadenia či plánovať štátny rozpočet. Má to dopad aj na plánované vyhlásenie územia národných parkov a ich zonácie. V prípade troch národných parkov - Veľká Fatra, Poloniny a Slovenský kras, tento proces už začal. Pritom súčasná legislatíva umožňuje vyhlásenie územia národných parkov a jeho zón nariadením vlády. Takže je iba na posúdení vlády, či ide o zásadné opatrenie hospodárskej a sociálnej politiky...

Poslanci Národnej rady SR tento týždeň posunuli do druhého čítania poslanecký návrh úpravy zákona o ochrane prírody a krajiny s legislatívnou zmenou v prospech vlastníkov lesov pri vyhlasovaní území európskeho významu. Vyzerá to tak, že politickí architekti takzvanej reformy národných parkov sa aj napriek tomu rozhodli využiť čas, ktorý im ešte ostáva do septembrových predčasných parlamentných volieb a z pozície moci ignorovať reprezentatívne stanoviská obyvateľov dotknutých regiónov. Zrejme sa pokúsia o prijatie rozhodnutia o novej podobe troch národných parkov vo vláde v demisii. Po skúsenostiach s nerešpektovaním zásadných odborných pripomienok z iných rezortov, ako sa to ukázalo aj tento týždeň v prípade novely zákona o poľovníctve, je pre nich medzirezortné pripomienkové konanie totiž iba formalitou.

Myslím, že každý si dokáže vytvoriť vlastný názor na tieto praktiky a zároveň si odpovedať na otázku, či môžu byť považované za demokratické a zodpovedné voči obyvateľom Slovenska.  

Jozef Marko

Naposledy zmenené: nedeľa, 26 marec 2023 08:33
Prečítané: 10064
(25 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.