Logo
Vytlačiť túto stránku

Košickí mestskí lesníci chránia spolu s dobrovoľníkmi migrujúce žaby: Stavajú pri cestách zábrany

Mestské lesy Košice sa tradične každú jar v spolupráci s dobrovoľníkmi venujú aj ochrane žiab, tiahnucich hromadne zo svojich zimovísk na miesta rozmnožovania. Ide najmä o ochranu ropuchy bradavičnatej na miestach priľahlých k vodným plochám – k vodnej nádrži Ružín, alebo aj k menším jazierkam napríklad v Malej Lodine, kde ropuchy kladú vajíčka do bývalej liahne pstruhov. Košickí mestskí lesníci o tom informujú na sociálnej sieti a zároveň vyzývajú vodičov, ktorí prechádzajú týmito úsekmi, aby zvýšili opatrnosť.

Doporučený Osádzanie zábran pre žaby pri ceste Foto: FB stránka Mestských lesov Košice Osádzanie zábran pre žaby pri ceste

„Ochrana spočíva v prvom rade vo výstavbe zábran z plastovej fólie pri verejnej ceste, ktorá pretína migračnú trasu žiab. Tento týždeň sa osadzujú na dvoch lokalitách v oblasti Ružínskej priehrady – popri ceste za obcou Košická Belá - na úrovni bývalého kempingu Zlatník (tradičný úsek) a tiež pri hoteli Sivec pri moste Košické Hámre (úsek, ktorý pribudol túto jar). Tretí úsek zábran bude osadený budúci týždeň pred obcou Malá Lodina.

Na každej lokalite majú úseky zábran dĺžku cca 300 m. Následne sa žabky, sústredené pri zábranách, zbierajú a prenášajú do vody. Náročnejší je však pravidelný nočný zber a prenos migrujúcich žiab cez cestu a to aj na úsekoch, kde zábrany postavené nie sú.

Z hľadiska bezpečnosti je v tejto súvislosti kľúčové osadenie a rešpektovanie dočasného dopravného značenia, ktoré obmedzuje najvyššiu povolenú rýchlosť v úsekoch na 30 km/h tak, aby sa vodiči čo najviac mohli vyhnúť migrujúcim jedincom a súčasne neohroziť zbierajúcich.

Ďakujeme vopred všetkým zapojeným za spoluprácu a vodičom za ohľaduplnosť. Veríme, že sa nám spoločne podarí aj túto sezónu prispieť k záchrane početnej populácie miestnych obojživelníkov,“ uvádzajú v aktuálnom statuse Mestské lesy Košice.

Prečítané: 883
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.