Logo
Vytlačiť túto stránku

Všimli sme si: Pocta profesorovi Korpeľovi. Nepodliehal vonkajším názorom, mal ucelený systém hodnôt a vytvoril unikátne dielo Pralesy Slovenska

Podtatranský kuriér uverejnil rozsiahly článok so známymi analytikom Ing. Dušanom Lukášikom, CSc,, ktorý v ňom osobitne poukázal na význam práce profesora Štefana Korpeľa. „Dielo Štefana Korpeľa vyniklo pre mňa v plnej kráse obsahu, až keď sa mi dostala do rúk publikácia Christiana Messiera a kolektívu pod názvom Managing Forests as Complex Adaptive Systems. Modely založené na teórii komplexity doplnené o modely vychádzajúce z teórie chaosu umožňujú plne pochopiť hĺbku formulácii, či už definície lesa Štefanom Korpeľom, ale hlavne som zrazu našiel úplne presné vyjadrenia rozhraní medzi biológiou lesa a systémovými modelmi. Vieme, že riadiacu rovinu chaotického systému vieme určiť len experimentálne,“ povedal pre Podtatranský kuriér D. Lukášik.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Keď mi Stano Bystriansky (uznávaný lesník, poľovník a znalec prírody – pozn. red.) popisoval rozsah experimentálneho materiálu a uvedomoval som si precíznosť a zároveň robustnosť práce, organizovanej profesorom Korpeľom, nič len emócie hlbokej úcty k práci profesora Korpeľa a jeho pomerne rozsiahleho teamu. Udržať systém pokope počas 30 ročného výskumu znamená silnú osobnosť, plne veriacu v prácu, ktorá sa zrejme stala celoživotnou náplňou pána profesora Korpeľa.

Keď mi Stano Bystriansky popisoval, ako pán profesor chodil do lesa s dáždnikom, ako vyslovene nekonvenčný spôsob či forma osobnosti, znamená pre mňa, že pán profesor nepodliehal vonkajším názorom a mal svoj ucelený systém hodnôt, ktorý umožnil a dal vzniknúť dielu Pralesy Slovenska. Ja, ako absolvent Fyziky Tuhých látok na Katedre fyziky EF SVŠT som študoval také disciplíny, akými sú štatistická matematika, kvantová fyzika a jej aplikácia vo fyzike tuhých látok, bolo osviežením naštudovať si problematiku aplikácie modelov komplexných systémov na les v publikácii Messiera a kol.

Ako človek s praxou na kapitálovom trhu, zaoberajúci sa zároveň konštrukciou a reguláciu trhu, som si zrazu uvedomil, že les nie je nič inšie ako trh, kde na ohraničenej ploche si konkurujú a zároveň kooperujú rôzne organizmy lesa s ústredným organizmom – stromom. Les bez stromu nemá ako vzniknúť. Aj preto definícia lesa Štefana Korpeľa ako hierarchicky usporiadaného systému organizmov plne vyhovuje systémovej rovine. Z prác Kirmana ako aplikácie z biológie mravcov, dnes vieme, že trh vieme konštruovať, že vieme trh regulovať v jeho stanovených limitoch okolo rovnovážneho stavu, že trh vieme cielene transformovať z jedného stavu do druhého, ale trh nevieme riadiť na dennej báze. No a presne takto vieme popísať aj les,“ uviedol v článku D. Lukášik.

Link na celý článok: Les, lesníctvo a dielo profesora Štefana Korpeľa - Podtatranský-kuriér.sk | Noviny Poprad a okolie (podtatransky-kurier.sk)

 

Naposledy zmenené: streda, 22 marec 2023 10:56
Prečítané: 871
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.