Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Odbornosť treba mať odpracovanú, načítaná neodbornosť sa tak môže iba tváriť

Tento týždeň som zaregistroval, že do nejakej televíznej besedy boli pozvaní novinári, označovaní za odborníkov. Aj ja som sa už dávnejšie stretol s tým, že ma ako lesníckeho žurnalistu a komunikátora označili za lesníckeho odborníka. Sám sa za takého nepovažujem, hoci mám ako absolvent lesníckej fakulty príslušné odborné vzdelanie. Nikdy som však nepôsobil v lesníckej prevádzke a nenadobudol som odbornú prax v lesníctve.

Doporučený Ukážka našej novinárskej práce - stretnutie s odborníkom  Jánom Fabianom Foto: Peter Brčo Šiška Ukážka našej novinárskej práce - stretnutie s odborníkom Jánom Fabianom

Nemyslím si, že novinár, alebo ktokoľvek iný, kto má odbornú problematiku napočúvanú, napozeranú alebo načítanú a je presvedčený, že ju má tým pádom dostatočne navnímanú, sa môže považovať za skutočného odborníka. A dokonca si osobovať právo kritizovať alebo poučovať reálnych odborníkov, majúcich nielen dostatok odborných vedomostí, ale aj overených poznatkov a praktických skúseností v konkrétnom obore ľudskej činnosti. Podľa môjho názoru treba mať odbornosť odpracovanú, načítaná neodbornosť sa tak môže iba tváriť. Zvlášť, ak vychádza z jednostranne, a častokrát aj účelovo zameraných zdrojov informácií od pseudoodborníkov. 

Kritikom našej práce v malom lesnícko-drevárskom mediálnom dome LESMEDIUM s časopisom LES & Letokruhy, webovým portálom Lesmedium.sk a stránkou LES & Letokruhy na sociálnej sieti vadí, že dávame priestor ľuďom, ktorí majú iný názor. Snažíme sa však prezentovať skúsenosti, postrehy a odporúčania ľudí, ktorí v reálnej praxi dennodenne potvrdzujú svoju odbornosť, nadobudnutú rokmi práce v lese a pre les. Overenú pracovnými skúsenosťami a podloženú dosiahnutými výsledkami, ktoré môžu pozitívne vnímať aj úplní laici. Získanú aj za cenu omylov a chýb, ale poučení vediac, že len ten, kto nič nerobí, nič nepokazí. A platí to aj v obhospodarovaní lesov, ako v akejkoľvek inej ľudskej aktivite.

Domnievam sa, že v tom spočíva odbornosť žurnalistov a komunikátorov. Dať priestor odborníkom, ktorí sú schopní odbornej i laickej verejnosti poskytnúť verifikované fakty, racionálne argumenty a dostatočnou praxou overené skúseností. Odbornosť žurnalistu a komunikátora je zároveň v tom, že dokáže informácie získané od odborníkov prezentovať zrozumiteľným spôsobom, aby aj neodborníkom bolo zrejmé, v čom spočíva význam odbornej práce.

Pri posudzovaní miery odbornosti kohokoľvek a v akejkoľvek činnosti sú teda rozhodujúce dosiahnuté výsledky. Nie je dôležité, kto sa považuje za odborníka, ale čo dosiahol v odbornej praxi. Skutočný fachman si vďaka svojej odbornosti, profesionalite, zodpovednosti a pracovitosti dokáže získať prirodzený rešpekt a autoritu. A práve takíto ľudia by mali dostať vo všetkých médiách dostatočný priestor. Jednoducho preto, že majú čo povedať a nemusia sa pritom tváriť, že len ten ich názor je jedine správny...

Jozef Marko

Naposledy zmenené: nedeľa, 19 marec 2023 06:29
Prečítané: 1596
(14 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.