Logo
Vytlačiť túto stránku

V najväčšej drevenej administratívnej budove v Česku budú sídliť Lesy ČR: Koncept lesov v lese

Bude to najväčšia drevená administratívna budova v krajine a bude stáť viac ako miliardu českých korún. Tender na aktualizáciu projektu nového sídla v Hradci Králové vypíše štátny podnik Lesy ČR v apríli. Víťaz rozpracuje návrh, s ktorým pred šiestimi rokmi vyhralo súťaž na novú budovu podniku brnenské architektonické štúdio Chybík + Kryštof. Informuje o tom Drevársky magazín na portáli Drevmag.com.

Doporučený Takto má vyzerať nová budova Lesy ČR š. p. v Hradci Králové Zdroj: Drevmag.com Takto má vyzerať nová budova Lesy ČR š. p. v Hradci Králové

„Lesy v lese. Toto přirovnání vystihuje koncept projektu založený na optickém i fyzickém propojení dvoupatrové dřevostavby ze smrku s přírodou okolního lesoparku díky intenzivnímu použití průhledných prvků v konstrukci tak, aby zvýraznily okolní prostředí zevnitř. To vedlo k vytvoření centrálního prostoru, ze kterého se budova větví do lesa a les zpět do budovy,“ uvádza Drevársky magazín.

Prípravné práce na začatie stavby boli kvôli covidovej pandémii pozastavené a odložené na neurčito. Stavebné povolenie, ktoré Lesy ČR na stavbu už získali, prepadlo. Teraz podnik zámer oživil. Podľa hovorkyne Lesov ČR Evy Jouklovej by malo ísť o energeticky nenáročný pasívny dom. Drevostavba vyrastie v areáli súčasného riaditeľstva podniku v Hradci Králové na mieste súčasných skladov. Existujúce kancelárske budovy následne čaká demolácia, namiesto nich stavbári vybudujú verejne prístupný lesopark. 

„Nová budova by měla stát v polovině roku 2025. Původní investice měla dosáhnout 1 mld. Kč, ale projekt se musí aktualizovat, takže očekáváme i zvýšení ceny,“ uvedla podľa portálu Drevmag.com Eva Jouklová.

Zdroj: Lesy ČR oživují plán na největší dřevěnou administrativní budovu v Česku - Drevmag.com

Prečítané: 1124
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.