Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy ČR zareagovali na pribúdajúce krádeže: Drevo sledujú fotopasce a čipy

Fotopasce a GPS čipy inštalovali Lesy ČR v posledných mesiacoch pri skladoch dreva. Najviac ich je kvôli častejším krádežiam v severných Čechách a pribúdajú ďalšie. Všetky údaje, týkajúce sa protiprávnej činnosti, podnik odovzdáva polícii. Hovorkyňa štátneho podniku Lesy ČR Eva Jouklová o tom informovala na webe.

Doporučený Zdroj: Internetová stránka Lesy ČR Zdroj: Internetová stránka Lesy ČR

V januári Lesy ČR evidovali krádeže 450 metrov kubických a škodu dosahujúcu v trhových cenách bezmála 1,2 milióna korún. Takmer polovicu objemu zlodeji odcudzili v severných Čechách, kde pokračuje podkôrniková kalamita - celkom 208 metrov kubických a spôsobili škodu presahujúcu pol milióna korún. „Ve všech regionech jsme rozmístili na odvozních cestách a u skládek dříví digitální snímače. Permanentně monitorují veškerý pohyb a přenášejí informace o změně polohy klád. Ty pak předáváme policii,“ popísal opatrenia generálny riaditeľ podniku Dalibor Šafařík.

Predtým sa fotopasce využívali najmä na monitoring zveri, dnes ich ale lesníci inštalujú predovšetkým ku skladom dreva. Fotia bezhlučne a snímajú aj v noci. „Naše zařízení zachycují jakýkoli pohyb v zaměřeném prostoru v dostatečné kvalitě i poměrně velké vzdálenosti a snímky hned odesílají na mail nebo telefon. Ostré jsou i večerní a noční fotografie včetně několika sériových záběrů za sekundu,“ uviedol bezpečnostný riaditeľ Lesov ČR Leopold Kelnar.

Takzvané lokátory alebo GPS čipy podnik inštaluje pod kôru uskladnených stromov. Tento drobný prístroj v sebe nesie modul pre určovanie polohy podľa navigačných satelitov a dátový modem, ktorý posiela polohové dáta na mobilné zariadenie. „Okamžitě tak víme o pohybu a místě, kde se aktuálně dříví nachází. Tyto podklady, pokud jde o krádež, předáváme policii,“ doplnil Leopold Kelnar.

Zdroj: Dříví sledují fotopasti a čipy, nejvíce v severních Čechách | Lesy České republiky, s. p. (lesycr.cz)

Prečítané: 954
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.