Logo
Vytlačiť túto stránku

Iniciatíva Čistý revír = čistá príroda: Poľovníci vyzbierali minulý rok z prírody 270 ton odpadu

V roku 2022 vyhlásila Slovenská poľovnícka komora (SPK) spolu s redakciou Halali už 4. ročník iniciatívy Čistý revír = čistá príroda. Do tohto projektu sa zapájajú užívatelia poľovných revírov zo všetkých kútov Slovenska. 4. ročník bol historicky najúspešnejší, preto sa nevieme dočkať jubilejného 5., ktorý spúšťame práve dnes 1. februára 2023, informuje hovorca SPK Ing. Alojz Kaššák.

Doporučený Zber odpadu v prírode Zdroj: FB stránka SPK Zber odpadu v prírode

„Odpad v národných parkoch, chránených územiach, na poliach, v lesoch. Všade tam, kam sa dostala ľudská noha, tam sa dostal aj odpad. Prírodu od neho minulý rok odbremenilo neuveriteľných 117 užívateľov poľovných revírov, ktorí sa zapojili do projektu vyhláseného SPK a Halali. Počet zapojených sa zdvojnásobil, rovnako tak aj množstvo vyzbieraného odpadu. Ešte nikdy sa nám nepodarilo vyzbierať viac ako 250 ton odpadu ako počas minulého roka.

Stále sa však opakuje nahromadený odpad hlavne v okolí hlavných ciest, frekventovaných lesných ciest a turistických chodníkov. Akcia Čistý revír = čistá príroda je aj spoločenskou udalosťou, pretože sa jej zúčastnilo za celý rok viac ako 4 000 ľudí. Poľovníci sa tak dobrovoľníkom, ktorí prídu vypomôcť pri zbere smetí z prírody, odvďačia dobrým divinovým guľášom, či inými pochutinami a drobnosťami pre deti.

SPK poskytuje pre poľovníkov po zorganizovaní akcie príspevok z Fondu rozvoja a zveľaďovania poľovníctva vo výške 50 eur. Príspevok slúži ako motivácia, aby nám poľovníci dali o organizovaní tejto akcie vedieť. Aj keď suma určite nepokryje množstvo vynaložených vlastných nákladov na zabezpečenie občerstvenia, pohonné hmoty pre zvoz odpadu, nákup plastových vriec, či ochranných pracovných pomôcok, ročne tak vyplatíme užívateľom v priemere 4 000 eur,“ uvádza sa v tlačovej správe SPK.

Viac informácií o možnosti zapojiť sa nájdete na stránke SPK.  

Prečítané: 825
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.