Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesnícky sektor zamestnáva 33 miliónov ľudí na celom svete: Za desať rokov ich počet klesol o 15 percent

Kvantifikovať počet ľudí zamestnaných v lesnom hospodárstve nie je jednoduché. Napriek tomu Medzinárodná organizácie práce (MOP), Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a  Thünenov lesnícky inštitút spojili svoje sily, aby odhadli celosvetovú pracovnú silu v činnostiach súvisiacich s lesníctvom a poskytli prehľad o trendoch na trhu práce v tomto sektore.

Doporučený Práca lesného robotníka je mimoriadne náročná Foto: Ing. Ján Slivinský Práca lesného robotníka je mimoriadne náročná

Lesy a lesnícky sektor sú dôležitým zdrojom zamestnanosti, živobytia a príjmov pre milióny ľudí, najmä vo vidieckych oblastiach. Lesy v súčasnosti pokrývajú 31 % svetovej rozlohy, hoci nie sú rovnomerne rozmiestnené po celom svete. Viac ako polovica svetových lesov sa nachádza len v piatich krajinách (Ruská federácia, Brazília, Kanada, Spojené štáty a Čína) a dve tretiny (66 %) lesov sa nachádzajú v desiatich krajinách.

Dve tretiny pracujú v Ázii

V týchto 10 krajinách sa v rokoch 2017 až 2019 odhaduje priemerná ročná zamestnanosť 18,6 milióna pracovníkov v činnostiach súvisiacich s lesníctvom. V celosvetovom meradle zamestnával lesnícky sektor približne 33 miliónov ľudí, čo zodpovedá 1 % celosvetovej zamestnanosti. Hoci Ázia predstavuje len 15 % svetovej rozlohy lesov, takmer dve tretiny pracovníkov v lesníctve na svete boli zamestnaní v tomto regióne.

Celý lesnícko-drevársky sektor zahŕňa najmä lesníctvo a ťažbu dreva, ale väčšina činností je sústredená do oblasti výroby. Viac ako polovica zamestnanosti v tomto odvetví (58 %) je spojená so spracovaním dreva a produkciou výrobkov z dreva, pričom výroba celulózy a papiera predstavuje ďalších 18 %.

Klesajúca zamestnanosť

Súčasný celosvetový údaj o zamestnanosti predstavuje celkový pokles o 15 % v porovnaní s 39,5 milióna ľudí zamestnaných v činnostiach súvisiacich s lesníctvom v rokoch 2011 až 2013. Táto zmena je najvýraznejšia v Amerike a Ázii.

Medzitým sa počet lesných robotníkov zvýšil v Afrike. V Európe a Oceánii zostal v podstate nezmenený. Celkový pokles možno čiastočne vysvetliť rastúcou mechanizáciou a následným zvýšením produktivity práce.

Odvetvie, v ktorom dominujú muži

Podľa odhadov založených na údajoch zo 69 krajín tvorili ženy v rokoch 2017 až 2019 menej ako štvrtinu celkovej zamestnanosti na pracovných miestach súvisiacich s lesníctvom. Tento údaj možno čiastočne vysvetliť charakterom práce v lesnom hospodárstve. Úlohy v drevárskom priemysle si zvyčajne vyžadujú intenzívnu fyzickú prácu, čo môže ženám sťažovať prácu v tomto odvetví.

Naopak, ženy majú tendenciu vykonávať menej fyzických úloh, ako sú napríklad práce na údržbe lesov a administratívne činnosti. Venujú sa aj zberu nedrevných lesných produktov alebo výrobe dreveného uhlia, čo sa často považuje za domácu prácu alebo za činnosti na zabezpečenie živobytia, a preto sa v štatistikách nezaznamenáva ako zamestnanosť.

Zdroj: Medzinárodná organizácie práce (MOP), Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Thünenov inštitút

Prečítané: 707
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.