Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Varovný príklad pre lesomajiteľov z ochranárskej praxe

Na tohtotýždňovom výjazdovom zasadnutí Predsedníctva ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska v Demänovskej doline, rozšírenom o účasť nominantnov tejto reprezentatívnej organizácie do rád národných parkov a členov domáceho Liptovsko-tatranského regionálneho združenia vlastníkov lesov, odznelo aj niekoľko príkladov a skúseností, ktoré majú vlastníci lesov s prístupom ochrancov prírody a obmedzeniami vlastníckych práv v chránených územiach.

Doporučený Ing. Milan Ovseník na stretnutí v Demänovskej doline Foto: Jozef Marko Ing. Milan Ovseník na stretnutí v Demänovskej doline

Predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ing. Milan Ovseník upozornil prítomných lesomajiteľov a ich zástupcov na dôležité súvislosti a jeden z varovných príkladov ochranárskej praxe. „V roku 2018 bol schválený vládou program starostlivosti o chránené vtáčie územia, ktorý začal platiť v roku 2019. Ale aby vás to nemiatlo, keď budete v rámci prebiehajúcej zonácie debatovať s ochranármi o programe starostlivosti o národný park, to sa týka národnej sústavy chránených území.

Chránené vtáčie územia a územia európskeho významu sú súčasťou európskej sústavy chránených území, v ktorej nie sú stanovené stupne ochrany prírody. Určujú sa v nich takzvané ekologické funkčné priestory a v nich je nastavovaný manažment pre predmet ochrany prírody. V prípade ikonického vtáka, hlucháňa hôrneho, sú manažmentové opatrenia schválené v Programe záchrany hlucháňa hôrneho Štátnej ochrany prírody SR, platnom na roky 2018 – 2022, čiže v tomto roku je už neplatný.

Pre chránené vtáčie územia Tatry a Nízke Tatry nie sú v súčasnosti schválené programy starostlivosti. V ich návrhu vám príde mapa, na ktorej bude vyznačený ekologický funkčný priestor pre hlucháňa hôrneho. Môže sa vám stať, že v C zóne národného parku, kde vám povedia, že je 3. stupeň ochrany prírody, budete podľa nich môcť hospodáriť prírode blízkym spôsobom. V programe starostlivosti o chránené vtáčie územie sa ale k výskytu hlucháňa hôrneho viaže manažmentové opatrenie programu jeho záchrany, ktoré zakazuje obnovovať lesné porasty vo veku nad 80 rokov.

Presne takto bol nastavený Program starostlivosti o Chránené vtáčie územie Strážovské vrchy. Z 38 000 hektárov je na viac ako polovici chráneného územia vymedzený ekologický funkčný priestor s hlucháňom hôrnym a schváleným manažmentovým opatrením - zákazom obnovy lesných porastov starších ako 80 rokov. Program starostlivosti o Chránené vtáčie územie Strážovské vrchy bol schválený vládou v roku 2019 a minulý rok začal proces obnovy programu starostlivosti o les v jednom lesnom celku, v ktorom je 99 percent lesných porastov v 1. stupni ochrany prírody. Štátna ochrana prírody SR – Správa Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy dala požiadavku, aby 222 porastov v Lesnom celku Ilava bolo bez zásahu. Všetko sú to lesné porasty vo veku nad 80 rokov, ktoré mali ísť v tomto období do obnovy.

Keď sa pýtate, čo ďalej, písali sme na generálnu prokuratúru a konzultujeme ďalší postup s právnikmi. Chcem vás ale poprosiť, zamyslite sa, koľko máte za uplynulé dva – tri roky rôznych podnetov, v ktorých vás štátna ochrana prírody upozornila na výskyt hlucháňa a kvôli tomu vám zakázali vykonávať nielen náhodnú, ale aj úmyselnú ťažbu. A porovnajte si to s návrhmi zonácie národných parkov. Ministerstvo životného prostredia a štátna ochrana prírody síce verejne deklarujú, že zonácia sa nebude nijakým spôsobom dotýkať súkromných vlastníkov lesov, ale je zrejmé, že sa dotýkať bude. Urobte si preto prekryv, či už teraz nemáte v navrhovanej C zóne rozhodnutie, upozornenie alebo podnet na výskyt hlucháňa.“

Užitočné informácie a dobré rady pre vlastníkov lesov. Na stretnutí v Demänovskej doline bolo vidieť, že ich berú maximálne vážne.

Jozef Marko

Prečítané: 1002
(9 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.