Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Hlučný Silvester dokáže prebudiť medveďa, spôsobiť opustenie mláďat a ohroziť životy stresovaných živočíchov. Nový rok môžeme privítať aj ohľaduplne

Zajtra je Silvestra, ktorý býva na Slovensku veľmi hlučný. Svetlice, petardy a delobuchy najmä o polnoci, na prelome dvoch rokov, na pár minút doslova ovládnu túto krajinu. Milovníci prírody a zvierat, vrátane lesníkov, poľovníkov, majiteľov štvornohých miláčikov a ochrancov prírody vedia, že nadmerný hluk vystavuje živočíchy veľkému stresu, strachu a úzkosti, niekedy vedúcich až k nekontrolovanému správaniu.

Doporučený Samica kamzíka s mláďaťom v Nízkych Tatrách Foto: Ing. Pavol Lenko Samica kamzíka s mláďaťom v Nízkych Tatrách

Štátna ochrana prírody SR v dnešnom vyhlásení upozorňuje, že v prípade medveďa hnedého môže nastať prerušenie zimného spánku a v prípade samíc aj následné opustenie mláďat. Stresované dravé vtáky a sovy môžu naraziť do prekážok a vážne sa poraniť. Vyplašené jedince kamzíkov sa v snahe uniknúť pred nebezpečenstvom pustia aj do nepriaznivého terénu, kde môžu ohroziť svoj život či spôsobiť odtrhnutie lavíny. 

Štátni ochranári v tlačovej správe ďalej zdôrazňujú, že živočíchy počujú zvuky v podstatne inom frekvenčnom rozsahu a vidia v ďaleko širšom spektre vlnových dĺžok svetla než človek. Stres u divo žijúcich zvierat a vtákov všeobecne vyvoláva nadmernú fyzickú aktivitu a s ňou spojené nadmerné spaľovanie tukových zásob, čo v sťažených zimných podmienkach výrazne zvyšuje riziko úhynu v dôsledku zimy a vyčerpania.

„Štátna ochrana prírody SR preto vyzýva k oslavám príchodu Nového roku s pokorou a rešpektom voči prírode a jej obyvateľom. ŠOP SR spolu so správami národných parkov aj v tomto roku posilní kontroly Stráže prírody so zameraním na nelegálne používanie zábavnej pyrotechniky. Bloková pokuta môže byť na mieste udelená do výšky 300 eur, pričom v odôvodnených prípadoch sa pokuta môže v priestupkovom konaní vyšplhať až do výšky 3 000 eur,“ uvádza štátna ochrana prírody.

Isté je, že nový rok 2023 môže každý z nás privítať aj bez okázalých osláv, sprevádzaných bezohľadným počínaním. S dobrým pocitom, že nie sme na svete sami práve preto, že sa dokážeme správať ohľaduplne k ostatným ľuďom a všetkým živým tvorom. A nielen na Silvestra, alebo iba na Nový rok.

Jozef Marko

 

 

Prečítané: 1032
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.