Logo
Vytlačiť túto stránku

Spoločná platforma vlastníkov lesov, lesníkov, ochrancov prírody, akademickej sféry, lesníckych a drevospracujúcich podnikov: Návrh novely zákona o lesoch pre budúce generácie

Členovia Platformy za novelizáciu lesného zákona, pre zachovanie českých lesov pre budúce generácie, zabezpečenie ich stability, konkurencieschopnosti a odolnosti dnes predložili ministrovi pôdohospodárstva Českej republiky návrh novely zákona o lesoch v paragrafovom znení. Sdružení vlastníků obecních, soukromých a cirkevních lesů v ČR (SVOL) o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

SVOL ďalej uvádza, že návrh spoločne pripravili zástupcovia vlastníkov lesov, lesníkov, ochrancov prírody, akademickej sféry, lesníckych a drevospracujúcich podnikov a zamestnávateľov v odbore ako podklad pre novelizáciu zákona o lesoch avizovanú ministerstvom pôdohospodárstva.

Návrh Platformy reflektuje schválenú Koncepciu štátnej lesníckej politiky do roku 2035. Jeho cieľom je prispieť k zachovaniu lesov pre budúce generácie a zodpovedajúcim lesným hospodárením zabezpečiť ich stabilitu, konkurencieschopnosť, odolnosť a kvalitu ekologickú, produkčnú a sociálnu.

„Návrh, který společně předkládáme, umožňuje větší využití tvořivých sil přírody, snižuje byrokracii při správě lesa a umožňuje vlastníkovi lesa rozhodovat o optimálním způsobu hospodaření na svém majetku. Návrh definuje vhodná adaptační opatření, zejména prodloužení lhůt pro zalesnění holin a zajištění mladých lesních porostů. Navrhované snížení doby obmýtí pak dává možnost provádět změnu nevhodné druhové skladby lesů v rychlejším čase a reagovat na změny klimatu,“ hovorí Jiří Svoboda, predseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR.

Medzi priority neštátnych vlastníkov lesov patrí okrem iného vznik samostatných lesných úradov. „Jsme přesvědčeni, že stávající systém je nevhodný a zastaralý a že by se jednalo o krok správným směrem ke zlepšení odborného fungování a dohledu státní správy lesů, její efektivity a úspory veřejných prostředků,“ dodáva Jiří Svoboda.

Návrh Platformy rieši aj pomoc štátu drobným vlastníkom lesa najmä v krízových situáciách, a to podporou ich dobrovoľného združovania, čo je dlhodobo osvedčený model v Bavorsku, Rakúsku, Fínsku a ďalších európskych krajinách.

Link na celý článok: Platforma za novelizaci lesního zákona předložila ministrovi zemědělství návrh novely v paragrafovém znění | SVOL

 

Prečítané: 703
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.