Logo
Vytlačiť túto stránku

Agrorezort: Slovensko má špičkový skener dreva, na svete ich bolo doteraz iba štrnásť

Národné lesnícke centrum vo Zvolene úspešne spustilo testovaciu prevádzku špičkového 3D CT skenera dreva, ktorý konkuruje najlepším svetovým systémom. To sa podarilo v rámci riešenia projektu Centra excelentnosti LignoSilva, ktoré je zamerané na digitalizáciu, optimalizáciu a automatizáciu v lesnícko-drevárskom sektore prostredníctvom inovačných technológii. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o tom informovalo na svojom webovom sídle.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Implementáciou infraštruktúrneho projektu prináša podľa agrorezortu vytvorenie modelových a prototypových pracovísk a kľúčových technologických celkov pre výskumné a demonštračné účely v oblasti produkcie dreva, detekcie kvality dreva, energetického a celulózo-papierenského spracovania dreva.

„Vlajkovou loďou centra je výstavba 3D CT skenovacej linky guľatiny dreva, ktorej súčasťou je unikátna technológia počítačovej tomografie. Táto technológia umožňuje vytvoriť trojdimenzionálny model každej guľatiny dreva a zobraziť jej vnútorné chyby. Tento model následne slúži na optimalizáciu rezných plánov za účelom maximalizácie výťažnosti.

Na svete je momentálne inštalovaných 14 kusov CT skenerov guľatiny a práve náš 15-ty je ako jediný prevádzkovaný vo výskumno-vývojovom prostredí, kde slúži ako nástroj na zvyšovanie konkurencieschopnosti lesnícko-drevárskeho sektora,“ uvádza agrorezort.

Prečítané: 1119
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.