Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Slovenskom sa vinie čiara, pod ktorou sú výrazne viditeľné problémy našich lesov. Spoločnosť a médiá im neprikladajú dôležitosť

Spoločnosť si ešte nie dosť dobre uvedomuje stav, do ktorého sa dostávajú lesné ekosystémy. Nárastom biotických škodcov lesa a abiotických škodlivých činiteľov, spojených s klimatickou zmenou a premnoženou raticovou zverou, sa dostávame do zložitej situácie s ťažkým riešením.

 

Doporučený Ing. Dušan Mikuš (tretí zľava) diskutoval s kolegami o najvhodnejších lesníckych postupoch v Mestských lesoch Košice Foto: Jozef Marko Ing. Dušan Mikuš (tretí zľava) diskutoval s kolegami o najvhodnejších lesníckych postupoch v Mestských lesoch Košice

Sú problémy, ktorých riešenie máme v našich rukách (početnosť zveri). V lesníctve sú hospodárske spôsoby a formy obnovy lesa, ktoré vyžadujú vyššie percento prirodzenej obnovy alebo menšie obnovné prvky. Jemnejšie odoberanie zásoby, štruktúrované, trvalo viacetážové porasty.

Lenže my si ešte stále myslíme, že sa nič nedeje. Ale deje sa! Myslíme si a veríme, že bude dobre. Hľadáme výhovorky, ako sa nedá.

Tak, ako sa len nedávno začali rozpadať smrečiny na malých plochách, a neskôr na obrovských, s rozpadom celých komplexov a smrek to urobil vo svojom optime. Toto sa už deje s jaseňom, borovica naznačuje, že má aj ona svoje limity, dubiny podobne a v bučinách sa deje s oslabovaním porastov aj rozpad. Vždy je to spojené s dlhodobým nedostatkom vody a nárastom teplôt.

Sýty hladnému neverí. Sú lokality, kde sa to ešte nedeje (s dostatkom vody), kde nárast tepla ešte les zvláda. Slovenskom sa vinie čiara, pod ktorou je problém viditeľný a výrazný. K južným oblastiam Slovenska sa po tohoročnom suchu bude pridávať postupne východné Slovensko. Dlhší čas sú stresované porasty v Malých Karpatoch, Tríbeči a Považskom Inovci. Postupne sa budú pridávať ďalšie oblasti.

Spoločnosť a médiá lesy a ich problémy dlhodobo nevidia. Možno im neprikladajú dôležitosť. Naopak, spoločnosť a média cez ochranu prírody a životného prostredia negatívne, tak ako nikde inde v Európskej únii, napomáhajú rozpadu lesov v biblickom podaní, neuvedomujúc si, že nevedia, čo činia.

Ing. Dušan Mikuš

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok a redakčná úprava: Lesmedium.sk

 

Prečítané: 1026
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.