Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov upozorňujú na vášne a nezhody v chránených vtáčích územiach: Ako sú zladené ich programy starostlivosti so zonáciou národných parkov?

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na sociálnej sieti reaguje na včerajšiu tlačovú konferenciu ministra životného prostredia Jána Budaja, na ktorej predstavil plány zonácie troch národných parkov - Slovenského krasu, Veľkej Fatry a Polonín (na portáli Lesmedium.sk sme o nej aktuálne informovali). Reforma národných parkov spustená, skutočne sú súkromné pozemky mimo a skutočne sa nastavia jasné pravidlá, ak budú aj po novom vyhlásení územia národných parkov "prekryté" územím NATURA 2000?, pýta sa v dnešnom statuse ÚNIA. 

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Teda chránenými vtáčími územiami, kde sa musia doschvaľovať programy starostlivosti, ktoré za drahé peniaze nechal štát vypracovať z eurofondov ešte v roku 2015 a stále čakajú na schválenie? Pozrite si stránku Štátnej ochrany prírody SR, koľkým chráneným vtáčím územiam chýba program starostlivosti. Zaujímavé je, že je tam stále väčšina území, kde sú slovenské národné parky?! https://www.sopsr.sk/web/?cl=23

Programy starostlivosti o chránené vtáčie územia Tatry, Nízke, Tatry, Veľká Fatra, Malá Fatra či Slovenský kras - to sú teda ešte neschválené dokumenty, ktoré však už v súčasnosti vyvolávajú vášne a nezhody v chránených územiach. A sú podkladom pre ochranu prírody len a len zakazovať.

Lebo hlucháň. Známa slovenská kauza, ktorá v roku 2016 dorazila až na Európsky súdny dvor. Pre ikonického vtáka hôr hlucháňa, ktorý aj keď niekde nie je, by tam mohol podľa ochranárov byť. Len sa nesmie nič robiť. A preto sa od roku 2018 zakazuje zo strany štátu na úseku ochrany prírody ako na bežiacom páse - všetko.

Ako je teda zladená predkladaná zonácia národných parkov s týmito návrhmi programov starostlivosti o územia NATURA 2000? Skutočne sú súkromné pozemky mimo zón ničnerobenia?,“ uvádza okrem iného ÚNIA na sociálnej sieti.

 

Naposledy zmenené: sobota, 03 december 2022 07:20
Prečítané: 779
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.