Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy ČR dosiahli rekordný zisk: Hlavným dôvodom zvýšenie cien dreva - ťažba dreva klesla medziročne o pätinu

Štátny podnik Lesy Českej republiky za prvé tri štvrťroky tohto roka medziročne znásobil hrubý zisk na rekordných 7,39 miliardy korún z minuloročných 2,9 miliardy korún. Hlavným dôvodom rastu zisku bolo zvýšenie cien dreva. Tržby Lesov ČR vzrástli o 34 percent na 14,5 miliardy korún z 10,8 miliardy korún pred rokom, povedala hovorkyňa podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravujú takmer polovicu lesov v Česku. Pred dvoma týždňami podnik poslal do štátneho rozpočtu mimoriadny odvod 3,81 miliardy korún. Správu agentúry ČTK publikoval portál Ekolist.cz.

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

Doteraz najvyšší priebežný hrubý zisk za prvé tri štvrťroky tohto roka podnik vykázal v roku 2015, a to 5,46 miliardy korún. Celoročne najvyšší hrubý zisk mal podnik v roku 2014 vo výške 7,96 miliardy, vtedy priebežný hrubý zisk do konca septembra predstavoval 5,23 miliardy korún.

"Vyšší hospodářský výsledek souvisí s větším zpeněžením dříví. Tržby vzrostly především kvůli vyšším tržním cenám všech sortimentů surového dříví v reakci na letošní geopolitickou situaci promítající se do inflačních tlaků. Do hospodářského výsledku se promítá také dílčí úspora nákladů v obnově lesa související s vyšším podílem přirozené obnovy. Vyšší výnosy má podnik i díky většímu prodeji dřeva malým a středním zpracovatelům v regionech," uviedla pre ČTK Eva Jouklová.

Tržby podniku sa do septembra výrazne zdvihli napriek tomu, že ťažba dreva medziročne klesla o pätinu na 7,4 milióna metrov kubických. Nižšie ťažby sú dané doznievajúcou podkôrnikovou kalamitou a postupným návratom podniku k bežnému hospodáreniu podľa lesných hospodárskych plánov. Za celý rok 2021 ťažba dreva v štátnych lesoch klesla o pätinu na 11,4 milióna metrov kubických, tento rok by za celý rok mala klesnúť na 9,5 milióna metrov kubických dreva.

Link na celý článok: Lesy ČR za tři čtvrtletí znásobily zisk na rekordních 7,4 miliard z 2,9 miliard korun loni - Ekolist.cz

Naposledy zmenené: sobota, 26 november 2022 18:28
Prečítané: 648
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.