Logo
Vytlačiť túto stránku

Národné lesnícke centrum a Slovenská lesnícka komora: Spojenie výskumu a praxe

Výsledky aplikovaného výskumu v lesníctve je možné preniesť do praxe, pokiaľ sa spoja výskumníci a prax, píše predseda Slovenskej lesníckej komory Ing. Igor Viszlai v aktuálnom statuse na sociálnej sieti.

Doporučený Buk napadnutý lykožrútom bukovým Zdroj: FB stránka Slovenskej lesníckej komory Buk napadnutý lykožrútom bukovým

„Preto boli v uplynulých dňoch podpísané zmluvy o budúcich zmluvách na využitie výsledkov riešení výskumných projektov v praxi. Zmluvy uzavreli za riešiteľov Národné lesnícke centrum a za prax Slovenská lesnícka komora.

Problematika, ktorej sa dnes venuje pomerne malá pozornosť, ale v budúcnosti to môže byť vážny problém, je lykožrút bukový. Buk je najrozšírenejšia drevina na Slovensku, preto Slovenská lesnícka komora podporila projekt: „Nový škodca v bučinách na Slovensku: Výskum metód ochrany lesa proti lykožrútovi bukovému (Taphrorychus bicolor)“.

Klimatická zmena dáva o sebe vedieť čím ďalej tým viac a extrémne suchá v roku 2022 priviedli výskumníkov k projektu „Vplyv extrémneho sucha na súčasné odumieranie borovíc a vypracovanie obranných opatrení voči biotickým škodlivým činiteľom“.

Téma, ktorá sa bude týkať aj ďalších drevín je určite hodná pozornosti a preto vidí Slovenská lesnícka komora využitie projektov v budúcnosti pre lesnícku prax. Veríme, že po ukončení projektov nájdeme vhodnú formu prenosu výsledkov do reality v našich krásnych, zelených lesoch,“ uvádza v aktuálnom statuse Igor Viszlai.

 

 

Prečítané: 965
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.