Logo
Vytlačiť túto stránku

Národné lesnícke centrum: Spolupráca so srbskými partnermi v lesnom hospodárstve a poľovníctve úspešne pokračuje

Národné lesnícke centrum (NLC) ďalej pokračuje v úspešnej spolupráci so srbskými partnermi v oblasti lesného hospodárstva a poľovníctva. Prostredníctvom Centra transferu poznatkov a lesnej pedagogiky zabezpečuje v spolupráci s rakúskymi partnermi finalizáciu Twinnig projektu zameraného na budovanie kapacít v oblasti lesného hospodárstva Srbskej republiky. NLC o tom informuje v dnešnej tlačovej správe.

Doporučený Národné lesnícke centrum vo Zvolene Zdroj: FB stránka NLC Národné lesnícke centrum vo Zvolene

„Cieľom projektu je zlepšiť administratívne kapacity lesníckeho sektora, analyzovať a navrhnúť systém podpory pre lesného hospodárstvo a harmonizovať národnú legislatívu v oblasti uvádzania dreva na trh s legislatívou EÚ. Počas dvojročnej realizácie projektu sa vytvorili nadštandardné vzťahy so zástupcami lesníckych a poľovníckych organizácii v Srbsku, čoho výsledkom bola príprava projektového zámeru Podpora trvalo udržateľného lesného hospodárstva v Srbsku prostredníctvom využívania moderných nástrojov manažmentu poľovnej zveri,“ píše NLC v tlačovej správe.  

Projekt bude prebiehať vďaka finančnej podpore zo Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu od novembra 2022 do júna 2024. Hlavným cieľom projektu je podpora udržateľného lesného hospodárstva. Aktivity projektu sú priamo prepojené na oblasť zlepšenia manažmentu zveri, čo prispeje k celkovému zlepšeniu obhospodarovania lesov v Srbsku. Za srbskú stranu sú partnermi projektu Ministerstvo poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva Srbskej republiky a Srbská poľovnícka asociácia. Celkový rozpočet projektu je takmer 97 000 eur.

„Sme naozaj radi, že projektový zámer bol schválený a môžeme pokračovať v ďalšej spolupráci medzi Slovenskom a Srbskom v oblasti lesného hospodárstva. Realizácia projektu je prioritne zameraná na praktické otázky súvisiace s monitoringom výskytu zveri a tvorbou metodiky na zisťovanie poškodenia lesa zverou.

Podstatnou časťou projektu bude návšteva srbských expertov na Slovensku a vzdelávacie aktivity pre srbských lesníkov a poľovných hospodárov. Medzi projektové aktivity patrí aj vypracovanie analýzy poľovníctva v Srbsku, ktorá poskytne cenné informácie aj pre slovenského partnera o šírení nepôvodných druhov zveri z oblasti Balkánu do strednej Európy,“ uviedol Milan Sarvaš, koordinátor projektu za slovenskú stranu.

 

Prečítané: 725
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.