Logo
Vytlačiť túto stránku

V lesnom hospodárstve na Slovensku pôsobí 16 400 ľudí: Priemerný mesačný zárobok je 730 eur

Subjekty lesného hospodárstva priamo zamestnávajú na Slovensku približne 7 800 zamestnancov. Okrem toho pôsobí v slovenskom lesnom hospodárstve cca 8 600 živnostníkov, čo spolu predstavuje okolo 16 400 ľudí. Tieto informácie odzneli v jednom z krátkych videí, nazvanom Kto pracuje v lese, v rámci playlistu Zdravý les – Ekonomika lesného hospodárstva. Ide o spoločný projekt Slovenskej lesníckej komory a Národného lesníckeho centra. 

 

Doporučený Práca v lese je mimoriadne fyzicky náročná Foto: Ing. Ján Slivinský Práca v lese je mimoriadne fyzicky náročná

Bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u a súčasný generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Ing. Ján Marhefka: „Častokrát sa stretávame s tým, že ľudia pracujúci v lesoch sú prezentovaní ako ľudia, ktorí sa venujú ťažbe stromov. Nie je to celkom pravda, pretože okrem takýchto ľudí pracuje v lesoch množstvo ďalších špecializovaných pracovníkov, ktorí sa venujú mimoriadne širokej škále činností pri starostlivosti o lesné ekosystémy od obnovy lesa cez jeho výchovu a ochranu. To sú najdôležitejšie činnosti, ktoré sú v lese najčastejšie vykonávané.

V poslednom čase sme žiaľ zaznamenali výrazný pokles záujmu o prácu v segmente starostlivosti o lesné ekosystémy, nakoľko sú viac platené pracovné miesta, ktoré nevyžadujú takú fyzickú zdatnosť a odbornosť, takže títo ľudia odchádzajú.“

Tvorcovia videa tiež uviedli, že priemerná mzda zamestnancov v lesnom hospodárstve je 1 022 eur - u subjektov obhospodarujúcich les 1 122 eur a u poskytovateľov služieb 761 eur. Pri zohľadnení čistého príjmu samostatne zárobkovo činných osôb je priemerný mesačný zárobok v lesnom hospodárstve 730 eur.

Videá playlistu Zdravý les sú postupne zverejňované na kanáli YouTube a informácie o tom sú publikované na sociálnej sieti Národným lesníckym centrom a Slovenskou lesníckou komorou. 

 

Naposledy zmenené: utorok, 08 november 2022 06:36
Prečítané: 1478
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.