Logo
Vytlačiť túto stránku

Kamzíky sčítavali po novom: V slovenských a poľských Tatrách ich bude zimovať 1 222

V slovenských a poľských Tatrách bude zimovať minimálne 1 222 kusov kamzičej zveri. K číslam dospela Správa TANAP-u po prvýkrát s pomocou špeciálnej aplikácie, ktorá ukončila éru pokrčených papierových hárkov a priniesla presnejšie i prehľadnejšie informácie. Dnes o tom informovala Jana Tomalová zo Správy TANAP-u.

Doporučený  Mapka z použitej aplikácie na sčítavanie kamzíkov Zdroj: Správa TANAP-u Mapka z použitej aplikácie na sčítavanie kamzíkov

Do dolín na slovenskej strane Tatier sa koncom októbra vybralo 117 sčítajúcich. Väčšina bola z radov pracovníkov Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici, ktorá akciu zastrešuje, do terénu však v skorých ranných hodinách nastúpilo aj 41 ochranárov a lesníkov z iných subjektov i dobrovoľníkov. Zatiaľ čo jarné sčítanie zmarilo počasie, tento raz predpovede nesklamali.

„Bol relatívne slnečný, no napriek tomu chladný deň. Kamzíky sa vypásali prakticky celý čas, zdržiavali sa na paši, neboli ukryté pred slnkom. Mali sme len vysokú oblačnosť a slabý vetrík. Ideálnejšie podmienky si pre sčítanie kamzíkov ani nevieme predstaviť,“ zhodnotila zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová. Za slovenské Tatry organizátori dospeli k číslu 858 kamzíkov, Tatrzański Park Narodowy nahlásil 364 kusov.

Z celkového počtu 1 222 bolo 98 tohtoročných a 82 minuloročných mláďat. Sčítajúci spozorovali 176 capov a 338 samíc, ostatné jedince sa im rozpoznať nepodarilo. V dolinách zazreli aj medvede pasúce sa na brusniciach, v Západných Tatrách rozohnali čriedu kamzíkov orly skalné a potvrdili sa aj tendencie, že plachosť voči človeku strácajú krkavce.

Správa TANAP-u v tlačovej správe ďalej uviedla, že po dni v teréne nasleduje druhá, byrokratická časť, teda vyhodnocovanie zozbieraných informácií. Tie sa presunuli zo zhruba 120 papierových sčítacích hárkov do virtuálnej podoby vďaka aplikácii, ktorú v Tatrzańskom Parku Narodowom využili v tohtoročnom jarnom sčítaní, Slováci sa pridali túto jeseň. Aplikácia je prakticky prenesením sčítacieho hárka a mapovej časti do online podoby.

„Do mapy sa navyše presne pridá bod, kde sčítajúci videli kamzíky, dokonca môžu vložiť aj fotku. Ak v teréne nie je signál, údaje sa zaznamenávajú a v signále sa prenesú priamo do databázy,“ vysvetlila Erika Feriancová. Zatiaľ čo donedávna trvala „postprodukcia“ niekoľko dní, po zavedení aplikácie hovoria tatranskí zoológovia o hodinách. Navyše, aplikácia by mohla v budúcnosti poslúžiť aj pri monitoringu ostatných druhov, nielen živočíchov, ale aj rastlín a húb.

Kamzíky rátajú v Tatranskom národnom parku dvakrát ročne - na jar a na jeseň. Jarné sčítanie je zamerané najmä na zisťovanie prírastkov mláďat, jesenné zasa na monitoring počtu zveri pred zimou. Rekord si aj naďalej drží jeseň 2018, keď bolo do sčítacích hárkov zapísaných celkovo 1 431 kamzíkov.

 

 

 

Naposledy zmenené: pondelok, 07 november 2022 12:17
Prečítané: 837
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.