Logo
Vytlačiť túto stránku

Riaditelia národných parkov: Dokončiť zonáciu, podporiť mäkké formy turizmu a zamestnanosť

Noví riaditelia správ národných parkov chcú na svojich územiach dokončiť zonáciu, podporiť mäkké formy turizmu či zamestnanosť. Svoje ciele prezentovali po vymenovaní do funkcie ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Tlačová agentúra TASR o tom napísala na portáli Teraz.sk.

Doporučený Fabova hoľa v Národnom parku Muránska planina Foto: Jozef Marko Fabova hoľa v Národnom parku Muránska planina

Pre novovymenovanú riaditeľku správy Národného parku Malá Fatra Gabrielu Kalašovú je najdôležitejšie čo najskôr sfunkčniť radu národného parku. Ďalej to je dôsledné a včasné uplatňovanie náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania územia. Budú pracovať aj na programe starostlivosti o chránené územie, ktorého súčasťou bude aj zonácia. V Malej Fatre je podľa Kalašovej potrebné zabezpečiť trvalo udržateľnú turistiku tak, aby nepoškodzovala prírodu.

Cieľom riaditeľa správy Národného parku Muránska planina Jána Šmídtu je zodpovednosť za ochranu biodiverzity a sprostredkovanie zážitkov divej prírody návštevníkom. Má tiež pripravenú stratégiu udržateľného cestovného ruchu, ktorú chce budovať a rozvíjať. "Preberáme veľkú zodpovednosť hospodára tak v lesoch, ako aj na poľnohospodárskych pozemkoch," povedal Šmídt.

Správu Národného parku Nízke Tatry povedie Marek Kuchta. Jeho víziou je stabilizovať personál, doriešiť projektové výzvy na budúci rok, pripraviť zonáciu a plán starostlivosti o územie. "Chcem pretvoriť NAPANT na moderný národný park podľa európskych štandardov, ktoré budú smerovať k napĺňaniu kritérií IUCN," skonštatoval.

Vladimír Kĺč chce v Pieninách odkloniť návštevníkov od hlavných trás a ponúknuť im niečo iné, aby sa zmiernil tlak na najnavštevovanejšie miesta. "Čaká nás aj aktualizácia návštevného poriadku," poznamenal. Kĺč pripravuje rekonštrukciu pieninskej cesty. Zároveň chce prijať nových zamestnancov, keďže boli doteraz personálne poddimenzovaní.

Pre Národný park Poloniny je potrebné zabezpečiť ochranu svetového prírodného dedičstva UNESCO, myslí si novovymenovaný riaditeľ Miroslav Buraľ. Cieľmi sú zonácia, prírode blízke obhospodarovanie či mäkký cestovný ruch. V spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom sa má podľa Buraľa dobudovať rekreačný okruh. Čakajú ho aj aktivity súvisiace s plánom obnovy.

Link na celý článok:

Noví riaditelia správ NP chcú dokončiť zonáciu i podporiť zamestnanosť (teraz.sk)

 

Prečítané: 1033
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.