Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov pristúpili k podnetu generálnemu prokurátorovi a rozšírili ho o podozrenie z existencie organizovanej skupiny: Žiadajú prešetrenie káuz v národných parkoch

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sa dnes pripojila k verejnému podnetu generálnemu prokurátorovi, súvisiacemu s kauzou riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka a dotácií, ktoré dostalo Občianske združenie LES. Podľa slov predsedu ÚNIE Milana Ovseníka je podstatná informácia, že táto klientelistiko - korupčná schéma bola údajne "odporúčaná určitým spôsobom v minulosti vedením Ministerstva životného prostredia SR." Z tohto dôvodu vlastníci lesov podnet rozšírili o podozrenie z existencie organizovanej skupiny a požiadali o prešetrenie všetkých, v poslednom roku medializovaných káuz v súvislosti s národnými parkami.

Doporučený Tatranský národný park Foto: Jozef Marko Tatranský národný park

„Vec: P R I S T Ú P E N I E  oznamovateľa k podozreniu z temer 20-tich rôznych porušení zákonov Slovenskej republiky a k podozreniu na spáchanie viacerých trestných činov v súvislosti s výstavbou rehabilitačnej stanice pre kamzíky v Národnej prírodnej rezervácii Tichá dolina s 5. najprísnejším stupňom ochrany prírody v Tatranskom národnom parku v okrese Poprad v roku 2019 spolu s ďalšími podozreniami pri čerpaní finančných prostriedkov v rezorte Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky na oblasť ochrany prírody z Environmentálneho fondu a fondov EÚ – Operačného programu Kvalita životného prostredia 2014-2020, Programu LIFE 2014-2020,  Finančného mechanizmus EHP, Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a Plánu obnovy a odolnosti ( https://www.minzp.sk/fondy/ ).

Na podklade dňa 13.10. 2022 zverejneného verejného podnetu prednostom Okresného úradu Poprad Generálnemu prokurátorovi SR v súvislosti so zistením temer 20 rôznych porušení zákonov Slovenskej republiky a s podozrením na spáchanie viacerých trestných činov v súvislosti s výstavbou rehabilitačnej stanice pre kamzíky v Národnej prírodnej rezervácii Tichá dolina s 5. najprísnejším stupňom ochrany prírody v Tatranskom národnom parku v okrese Poprad v roku 2019 vzbudili u nás – 12 regionálnych združeniach vlastníkov neštátnych lesov Slovenska rovnaké podozrenia o možnom spáchaní rôznych trestných činov,“ uvádza ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska v dokumente, adresovanom generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi, ktorý publikujeme v prílohe k článku.

Naposledy zmenené: sobota, 15 október 2022 12:27
Prečítané: 3600
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.