Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov a lesníci sa obrátili na predsedu vlády a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka: Pomôžte lesom dlhodobo trpiacim suchom

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, Slovenská lesnícka komora a občianske združenie Pro Silva Slovakia sa obrátili listom na predsedu Vlády SR Eduarda Hegera a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana, v ktorom ich žiadajú o pomoc pre lesy dlhodobo trpiace suchom.  

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Dušan Mikuš Ilustračné foto: Ing. Dušan Mikuš

„Ako významné stavovské a občianske organizácie združujúce vlastníkov lesov a lesníkov, obraciame sa na vás ako na najkompetentnejšie osoby, ktoré môžu neodkladne pomôcť lesom dlhodobo trpiacim suchom, dôsledky ktorých vníma verejnosť ako neschopnosť vlastníkov lesov a lesníkov postarať sa o slovenské lesy.

V uplynulých dňoch sa uskutočnil 31. ročník medzinárodnej konferencie  Aktuálne problémy v ochrane lesa  2022. Z pohľadu prednášajúcich zásadné informácie poskytli vo svojej prezentácii mimoriadne až extrémne nízke úhrny atmosférických zrážok na Slovensku v rokoch 2021 a 2022 v historickom kontexte od roku 1881 zástupcovia Slovenského hydrometeorologického ústavu Bratislava.

Na základe ich dlhodobého monitoringu priestorových úhrnov zrážok až na mikroregionálnu úroveň sú výsledky sledovania vlahy a sucha za obdobie 1881 – 2022  pre horské oblasti z pohľadu deficitov zrážok alarmujúce - priestorový úhrn zrážok pre územie Slovenska za 12-mesačné obdobie od septembra 2021 do augusta 2022 vyrovnal najnižšiu hodnotu – 504 mm  z roku 1920 a  priestorový úhrn zrážok pre územie Slovenska za jar 2022 (marec – máj) dosiahol 5 najnižšiu hodnotu – 101 mm v období 1881 – 2022.

Preto aj slovenské lesy potrebujú neodkladnú pomoc, ktorá sa im nedostáva. Pre udržanie dostatku vody pre ľudí,  pre zabezpečenie „vodnej bezpečnosť“ obyvateľov nielen vidieckych oblastí, ale aj miest, ktoré sú zásobované vodou z vidieckych oblastí,“ uvádza sa v liste, ktorý publikujeme v prílohe k článku.

 

Prečítané: 1007
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.