Logo
Vytlačiť túto stránku

Sedem členských krajín Európskej únie požaduje reguláciu populácie veľkých šeliem: Európska komisia nesúhlasí

Ministerstvo životného prostredia SR sa podpísalo pod výzvu siedmich členských krajín, ktoré od Európskej komisie (EK) žiadajú, aby sa pre časté škody na hospodárskych zvieratách prehodnotila prísna ochranu vlka dravého v Európskej únii (EÚ). Podľa Európskej komisie je súčasná legislatíva v poriadku. Napísal o tom portál NášVidiek.sk.

Doporučený Zvyšky ovce roztrhanej medveďom Foto: archív Lesmedium.sk Zvyšky ovce roztrhanej medveďom

„Členské krajiny Rakúsko, Chorvátsko, Fínsko, Litva, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko žiadajú Európsku komisiu, aby sa začala zaoberať nárastom škôd spôsobených mäsožravými šelmami, ako vlk dravý či medveď hnedý. Ochrana mäsožravých šeliem zo strany EÚ podľa nich spôsobuje nárast ich populácií, čo spôsobuje častejšie útoky na chov poľnohospodárskych zvierat. Útoky šeliem zapríčinilo ukončenie chovov viacerých poľnohospodárov.

Vlk a iné šelmy sú v EÚ striktne chránené smernicou o ochrane prirodzených biotopov a voľne žijúcich živočíchov. Spoločná výzva upozorňuje aj na viac ako 15-tisícovú populáciu medveďa hnedého, ktorá sa rozširuje z východu smerom na západ. Odvolávajú sa na štatistiky EK, ktorá sama priznáva, že čísla nemusia byť úplne presné,“ uvádza NášVidiek.sk.

Členské štáty žiadajú od Európskej komisie štyri opatrenia. Prioritou je prehodnotenie, či je súčasná európska legislatíva prispôsobená chrániť vidiek pred rastúcou hrozbou útokov chránených šeliem.

EK by podľa členských štátov mala prijať výnimky z prísnej ochrany, ktorá by umožnila regulovať hustotu šeliem v najviac postihnutých regiónoch, kde sa ťažko zavádzajú opatrenia na ochranu stáda, ako napríklad oplotenie a elektrické ohradníky.

Link na celý článok:

Členské krajiny žiadajú prehodnotiť prísnu ochranu vlkov či medveďov v EÚ. Iniciátormi sú chovatelia, ktorí prichádzajú o dobytok - NasVidiek.sk (webnoviny.sk)

Naposledy zmenené: pondelok, 03 október 2022 18:08
Prečítané: 800
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.