Logo
Vytlačiť túto stránku

Postreh: Verejné vypočutie kandidátov na riaditeľa Správy TANAP-u a konflikt záujmov

Dnes po 13:30 hod. sa má podľa informácií, zverejnených na portáli envirorezortu uskutočniť verejné vypočutie kandidátov na riaditeľa Správy Tatranského národného parku v rámci výberového konania, ktoré začalo s piatimi uchádzačmi predvčerom overovaním ich odborných znalostí.

 

Doporučený Ilustračné foto: Jozef Marko Ilustračné foto: Jozef Marko

„Verejné vypočutie bude vysielané naživo cez Facebook Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky a verejnosť bude mať možnosť klásť uchádzačom otázky. Otázky môže verejnosť klásť priamo v rámci živého prenosu na Facebooku alebo tiež v rámci aplikácie sli.do pod #3312074 (link:https://app.sli.do/event/4KHaAEkWiMgtFPSVMB7q8X),“ avizuje ministerstvo životného prostredia.

Jedným z uchádzačov je aj súčasný riaditeľ Správy TANAP-u Ing. Pavol Majko, ktorý vo svojom profesijnom, verejne dostupnom životopise uviedol, že v období od 1.5.2006 do 4.3.2007 bol výkonným riaditeľom Občianskeho združenia LES, zameraného na tvorbu analýz a štúdií na úseku druhovej ochrany prírody a životného prostredia, ako aj na ornitologický a dendrologický výskum.

Lenže v Centrálnom registri zmlúv sú verejne prístupné zmluvy, ktoré Občianske združenie LES uzavrelo s Enviromentálnym fondom v rokoch 2016, 2017, 2018 a 2019 v celkovej sume viac ako 300 tisíc eur. Na týchto zmluvách je Ing. Pavol Majko uvedený ako výkonný riaditeľ Občianskeho združenia LES napriek tomu, že v tomto období bol súčasne aj riaditeľom Správy TANAP-u. Link na zmluvy je uverejnený pod článkom.

Podľa definície, ktorú uvádza Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), konflikt záujmov znamená konflikt medzi verejnou funkciou a súkromnými záujmami verejného činiteľa, keď má verejný činiteľ súkromné záujmy, ktoré by mohli nepatrične ovplyvniť vykonávanie jeho služobných úloh a povinností.

Dnešné verejné vypočutie kandidátov na riaditeľa Správy TANAP-u je určite vhodnou príležitosťou opýtať sa na možný konflikt záujmov jedného z uchádzačov o túto pozíciu. A nielen samotného Pavla Majka.

Jozef Marko

Link na zmluvy uzatvorené medzi Občianskym združením LES a Environmentálnym fondom v Centrálnom registri zmlúv:

https://www.crz.gov.sk/2171273-sk/centralny-register-zmluv/?art_zs2&art_predmet&art_ico&art_suma_spolu_od&art_suma_spolu_do&art_datum_zverejnene_od&art_datum_zverejnene_do&art_rezort=0&art_zs1=Ob%C4%8Dianske+zdru%C5%BEenie+Les&nazov&art_ico1&ID=2171273&odoslat=Vyh%C4%BEada%C5%A5&frm_id_frm_filter_3=63314c2e5b8a4 

Naposledy zmenené: piatok, 30 september 2022 06:41
Prečítané: 2150
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.