Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Vinohradníkom pretiekol kvôli škodám zverou pohár trpezlivosti a poslanci chcú konať. Lesníci však márne bijú na poplach už roky

Denník Pravda dnes napísal, že malokarpatským vinohradníkom pretiekol pohár trpezlivosti. Rok čo rok rátajú obrovské škody na úrode hrozna, ktorú zožerie zver. Včera sa vinohradníci stretli s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme Rodina), aby hodovaniu zveri urobili koniec. Odznel sľub, že by sa tak v podobe novely zákona mohlo stať ešte do konca roka.

Doporučený ilustračné foto: Ing. Marek Nosko ilustračné foto: Ing. Marek Nosko

„Šéfa parlamentu sprevádzal z jednej strany jeho stranícky kolega Jaroslav Karahuta, predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, a z druhej Tomáš Taraba zo strany Život. Ten sa chopil spolu s poslancom Filipom Kuffom iniciatívy pomôcť vinohradníkom, ktorí už roky bijú na poplach.

Navrhujú novelu, ktorá by donútila poľovnícke združenia rázne znížiť stavy premnoženej zveri. Kollár neriešil, že politické názory Tarabu s Kuffom nevoňajú menšinovej koaličnej vláde. Škody, a to nielen vo vinohradoch, ale aj na poliach a lesoch, sú pre všetkých hospodárov už neúnosné. Ročne na všetkých poľnohospodárskych aj lesných kultúrach dosahujú okolo 120 miliónov eur!,“ uviedla v článku Pravda.

Pravdou ale je, že lesníci bijú na poplach kvôli škodám, ktoré spôsobuje premnožená zver na mladých lesných kultúrach, už dlhé roky. A doposiaľ márne! Vlastníci a obhospodarovatelia lesov upozorňujú na bežný výskyt vyše stočlenných čried vysokej zveri, ktoré majú na mladé lesy devastačné účinky. Upozorňujú na finančné náklady, ktoré si vyžadujú ochranné opatrenia - chemické ošetrovanie sadeníc, mechanická individuálna ochrana stromčekov a budovanie a údržba maloplošných i veľkoplošných oplôtkov. Tieto náklady sú tak vysoké, že menšie lesnícke subjekty si ich skrátka nemôžu dovoliť.

Lesníci už roky márne vysvetľujú, že na jednej strane na nich ekoaktivisti a ochrancovia prírody vyvíjajú mediálny tlak a vyžadujú pestovanie druhovo pestrých a vizuálne príťažlivých lesných porastov, na druhej strane ale zver poškodzuje najmä jedle a cenné listnáče v takom rozsahu, že kvôli jej vysokým stavom je pestovanie takýchto lesov niekde prakticky nemožné.

Ostáva len veriť, že poslanci Národnej rady SR to tentokrát myslia vážne. Tu už nesmie ísť len o politický marketing, ale o prijatie zodpovedného a efektívneho riešenia, ktoré pomôže lesníkom, poľnohospodárom, vinohradníkom, skrátka všetkým, ktorých sa problém premnoženej zveri týka.

Jozef Marko

Zdroj: Kollár podporil Tarabu, aby skoncoval s hodovaním zveri - Krajina - Ekonomika - Pravda

Naposledy zmenené: utorok, 20 september 2022 12:51
Prečítané: 868
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.