Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci sa dali na huby

Vytvorenie lesníckeho strediska, ktoré by sa zaoberalo pestovaním drevokazných húb a ich využitím na komerčné účely, je cieľom skupiny pracovníkov Odštepného závodu š. p. Lesy SR v Krupine.

   Lesníci pod vedením Miroslava Hraška, v spolupráci s mykológom profesorom Martinom Pavlíkom z Technickej univerzity vo Zvolene, sa zaoberajú výskumom drevokazných húb a ich využitím v praxi už od roku 2004.

 

"Projekt na vytvorenie takéhoto centra už máme pripravený. Čakáme len na vhodné výzvy z eurofondov," povedal M. Hraško.
   V centre by chceli využi všetky doterajšie poznatky, niektoré z nich sa považujú za doslova priekopnícke. Tým najvýznamnejším je efektívne spracovanie dendromasy.

 

Lesníci totiž zistili, že drevokazné, ale zároveň jedlé huby, sa dajú dokonale využi na likvidáciu zvyškov dreva po ažbe v lese. Napríklad doba rozkladu pňov, ktoré ostanú po spiľovaní stromov, je podľa druhu a tvrdosti dreva od dvoch do piatich rokov. Je to oveľa rýchlejší proces, ako keď sa stromy nechajú napospas prírode. Peň, naočkovaný hubou by zároveň prinášal úžitok v podobe bohatej úrody. Na malom, asi 40-centimetrovom klátiku sa dá za rok dopestova tri až štyri kilogramy húb.

 

Výskum robia s hlivou ustricovitou a čínskou hubou shiitake. Doba prerastania hlivy zo zaočkovaných výtrusov je asi pol roka, úroda huby shiitake vyrastie do jedného roka.

(Zdroj: Roľnícke noviny, 23.6.2010)

Prečítané: 1355
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.