Logo
Vytlačiť túto stránku

NLC: Viac ako sto dobrých príkladov a inovácií s využitím digitalizácie v manažmente lesov, dodávkach dreva a lesnícko-drevárskom sektore

Národné lesnícke centrum (NLC) v rámci projektu Roserwood 4.0 hodnotilo viac ako sto dobrých príkladov a inovácií (Best practices and Innovations) vytvorených s využitím digitalizácie, a to v oblastiach manažmentu lesov, dodávok dreva a celého lesnícko-drevárskeho sektora. Informuje o tom v dnešnej tlačovej správe.

Doporučený Ilustračné foto: FB stránka NLC Ilustračné foto: FB stránka NLC

Konzorcium projektu Rosewood 4.0 pozostáva z 21 organizácií zo 17 európskych štátov. Partnerské organizácie boli rozdelené do 5 regionálnych skupín, ktoré posudzovali vhodnosť a využiteľnosť vybraných inovácií v špecifických podmienkach každého z regiónov. Takmer všetky partnerské krajiny Rosewood 4.0 sú bohaté na prírodné zdroje, najmä lesy s potenciálom zásob dreva a sú v procese transformácie lesnícko-drevárskeho komplexu smerom k biohospodárstvu, prepojením na národné stratégie inteligentnej špecializácie. To vytvorilo predpoklad pre špičkový tím odborníkov, ktorý v rámci projektu vznikol.

„Viaceré regióny sa snažia riešiť výzvy zamerané na regionálne lesné hospodárstvo a prostredníctvom prenosu poznatkov a skúseností z iných regiónov Rosewood 4.0 sa zamerať na posilnenie miestnych hodnotových reťazcov lesnícko-drevárskeho komplexu, až po konečný produkt s vysokou pridanou hodnotou,“ uviedol Milan Oravec, koordinátor projektu Rosewood za NLC.

Rozdiel medzi inováciou a dobrým príkladom je to, že inovácia je svojim spôsobom len návrh na zlepšenie, ktorý ale ešte nebol uvedený do praxe. Dobrý príklad je už inovácia zavedená do praxe.

Prehľady inovácií sú uvedené v Poznatkovej platforme regionálnych lesníckych inovácií (Knowledge Platform for Regional Forest Innovation), vytvorenej na viacjazyčnej báze z dôvodu lepšej diseminácie výsledkov projektu. „Šírenie uvedených poznatkov v Európe pomôže organizáciám lesnícko-drevárskeho sektora lepšie porozumieť využívaniu metód digitalizácie pri zlepšovaní udržateľnosti digitalizácie lesov, stability ekosystémov a konkurencieschopnosti lesnícko-drevárskeho sektora,“ doplnil Milan Oravec.

Viac informácií je možné nájsť na stránke projektu https://rosewood-network.eu

Naposledy zmenené: piatok, 12 august 2022 10:01
Prečítané: 865
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.