Logo
Vytlačiť túto stránku

Agrorezort: Spúšťame monitoring škôd, spôsobených zverou poľnohospodárom

Poľnohospodári už môžu nahlasovať škody, ktoré im každoročne spôsobuje zver. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spustilo elektronický dotazník a získané údaje budú základom pre vypracovanie Strategického plánu, ktorý bude komplexne riešiť túto problematiku. Agrorezort o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Doporučený Ochranné oplôtky, využívané lesníkmi pred škodami spôsobenými zverou Foto: Ing. František Pisarčík Ochranné oplôtky, využívané lesníkmi pred škodami spôsobenými zverou

Hlavným cieľom v prvotnej fáze je získanie presných údajov o škodách spôsobených poľovnou zverou na poľnohospodárskej pôde, stratách spôsobených šelmami na hospodárskych zvieratách a majetku a o iných škodách na poľnohospodárskej pôde spôsobených voľne žijúcimi živočíchmi.  

Získané údaje budú kľúčovým podkladom pri vypracovaní Strategického plánu, na ktorom agrorezort aktívne pracuje, materiál predloží do medzirezortného pripomienkového konania a následne na rokovanie Vlády SR.

„Pre najlepšie vyhodnotenie tohto monitoringu bude dôležité, aby sa zapojilo čo najviac poľnohospodárov, ktorým zver spôsobuje každoročne straty a škody na ich majetkoch a gazdovstvách. Komunikujeme aj so stavovskými organizáciami a združeniami, aby sa informácia o tomto dotazníku dostala ku každému jednému farmárovi, chovateľovi a pestovateľovi, ktorého sa to týka,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.

Link na celý článok:

https://www.mpsr.sk/aktualne/agrorezort-spusta-monitoring-skod-sposobenych-zverou-polnohospodarom/17974

 

Prečítané: 980
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.