Logo
Vytlačiť túto stránku

Devastujúci požiar v Národnom parku České Švýcarsko: Príčinou aj obrovské množstvo suchého dreva v bezzásahovom režime

Príčinou veľkosti súčasného devastajúceho požiaru v Národnom parku České Švýcarsko nie je len bežné sucho, ale aj ponechanie obrovského množstva suchého a z hľadiska požiaru nebezpečného dreva v lese. „Nelze to vnímat jenom jako dopad kůrovcové kalamity, ale spíše jako důsledek rozhodnutí správy parku,“ informoval včera v tlačovej správe hovorca think-tanku Czech Forest Jan Příhoda. Informáciu uverejnil portál iDNES.cz.

Doporučený Ilustračné foto: Ing. Ján Slivinský Ilustračné foto: Ing. Ján Slivinský

Zásoba suchého dreva v lese teraz podľa neho zhoršuje požiar, neprístupný terén s popadanými suchármi komplikuje zásah hasičov. Think-tank podľa svojho vyjadrenia už v minulosti upozorňoval na riziká toho, že správa národného parku nechala odumrieť v krátkom čase väčšinu smrekových porastov.

Požiar je podľa zoskupenia varovaním pred jednostranným a do dôsledkov nepremysleným zaobchádzaním s prírodou. „Před zhruba třemi roky se rozhodnutím správy národního parku rozšířil z národního parku kůrovec, s nímž bojují okolní vlastníci lesů dodnes. Dnes vidíme další dopady ponechání obrovských ploch a množství dříví na vysýchavých stanovištích v členitém terénu ‚přirozenému‘ vývoji,“ píše podľa portálu iDNES.cz organizácia Czech Forest.

„Situace v Národním parku České Švýcarsko nám názorně ukazuje, že bychom k přírodnímu prostředí měli přistupovat s respektem a zodpovědností a bez ideologických předsudků. Je zřejmé, že klimatická změna bude riziko požárů zvyšovat, proto je na místě reagovat konkrétními opatřeními a ne rizika ještě zvyšovat, jako se to stalo v Národním parku České Švýcarsko,“ dodal Jan Příhoda.

Link na celý článok:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/lesy-pozar-ceske-svycarsko-hrensko-czech-forest.A220726_155545_ekonomika_drh

Prečítané: 1426
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.