Logo
Vytlačiť túto stránku

Slovenská lesnícka komora: Pristupujeme k trestnému oznámeniu kvôli medveďom, pretože ide o životy a zdravie lesníckeho personálu

Predstavenstvo Slovenskej lesníckej komory na svojom prvom zasadnutí v novom zložení, ktoré sa uskutočnilo 14. júla 2022 vo Zvolene jednohlasne rozhodlo, že pristupuje k trestnému oznámeniu Ing. Dušana Lukášika, CSc. a Ing. Filipa Kuffu, ktoré podali 6. júna tohto roka na Generálnej prokuratúre SR na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia. Autori v okolnostiach predchádzajúcich spáchaniu skutku uviedli, že v posledných rokoch sme svedkami čoraz častejších stretov medveďa s ľuďmi, pri ktorých dochádza k priamym útokom tohto zvieraťa na človeka, dôsledkom čoho sú vážne zranenia a v niekoľkých prípadoch až usmrtenie človeka.

Doporučený Prvá strana trestného oznámenia zo 6. júna 2022 Zdroj: internetová stránka Honors.sk Prvá strana trestného oznámenia zo 6. júna 2022

Slovenská lesnícka komora sa plne stotožňuje so zdôvodnením trestného oznámenia. Napriek roky trvajúcim výskumom a vynaloženým finančným prostriedkom zodpovední doposiaľ nepreukázali skutočné stavy medveďa hnedého na území Slovenskej republiky a nezabezpečili ich zredukovanie na prípustnú hranicu. Ignorovanie a zľahčovanie problematiky útokov zvieraťa na život, zdravie a majetok človeka a prijímanie absolútne neúčinných opatrení, ktoré by mali predchádzať tomuto ohrozujúcemu stavu napriek tomu, že mali k dispozícii množstvo štúdií, vyjadrení odborníkov, dospelo až do súčasného stavu vydania ľudí do nebezpečenstva smrti, ťažkej ujmy a škôd na majetku.

„Pristupujeme k trestnému oznámeniu, pretože ide o životy a zdravie lesníckeho personálu, ktorý pracuje v lese a reálne sa cíti medveďmi ohrozený. Chceme aj týmto spôsobom upozorniť verejnosť na vážnosť situácie a neochotu kompetentných pristúpiť k efektívnemu a osvedčenému riešeniu, ktorým je regulácia početnosti populácie medveďov u nás,“ hovorí predseda Slovenskej lesníckej komory Ing. Igor Viszlai. 

Jozef Marko

Prečítané: 3602
(11 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.