Logo
Vytlačiť túto stránku

Drevársky magazín o majiteľoch pravdy: Hovoria si stále svoje aj napriek protiargumentom, údajom a faktom!

Nie je nič horšie, než keď je ktokoľvek presvedčený výhradne o svojej pravde, píše v úvode článku, uverejnenom v aktuálnom vydaní Drevárskeho magazínu prezident Zväzu spracovateľov dreva SR PhDr. Peter Zemaník a pokračuje, poznáte to. Z domu, z práce, z médií, z politiky… Zaklincované argumenty bez protiargumentov, odôvodnené iba konštatovaním: „Dobre, možno je to tak, ako hovoríš, ale…!“ Nuž a práve to „ale“ býva nepriestrelné, keď oponent operuje takýmto zdôvodnením svojho tvrdenia, a tým pádom sa stáva majiteľom pravdy. V tom prípade – zrejme – neostáva iné, než opakovať vlastné postoje a argumenty oponentovi, až kým neuspejete? Azda. Príklady z našej branže? Neúrekom!

 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

P. Zemaník ďalej uvádza, že slovenskí drevári, teda spracovatelia dreva v akejkoľvek podobe, už roky tvrdia, že podľa štatistických údajov, ktoré čerpáme zo Zelenej správy (tú každoročne vypracúva Národné lesnícke centrum vo Zvolene a na návrh ministra pôdohospodárstva schvaľuje Vláda Slovenskej republiky), množstvo disponibilného dreva na Slovensku z roka na rok klesá a bude ho ešte menej nielen na chemické a mechanické spracovanie ale aj na energetické účely. Príčin je tiež niekoľko a na stránkach Drevárskeho magazínu sme o nich neraz písali. Ale – opakovanie je matkou múdrosti.

Rozpad smrečín v tradičných nadmorských výškach, ktorý je zapríčinený veternými a podkôrnikovými kalamitami, znižovanie ťažby v štátnych i neštátnych lesoch, prehnané ochranárske opatrenia, ktoré obmedzujú vlastníkov lesov v ich hospodárskej činnosti – lebo hlucháň, lebo sýkorka, lebo vtáčie územia, lebo ochrana biotopov, atď. A to je len stručný výpočet toho, čo – logicky – vedie k nespokojnosti nielen lesníkov, ale aj odberateľov ich produktu – dreva a k devastácii lesných porastov. A v tomto roku už aj vnímame dôsledky snahy o maximálne rozšírenie bezzásahových zón v národných parkoch kvôli novele Zákona o ochrane prírody a krajiny, ktoré sa deje pod pláštikom umelého a účelového zvyšovanie veľkosti parciel, ktoré prechádzajú pod správu Štátnej ochrany prírody SR v národných parkoch Slovenska.

Aj na stránkach Drevárskeho magazínu sme už neraz písali, že nie sme proti zmysluplnej ochrane prírody a krajiny, ale nevidíme význam v rozširovaní zón bez zásahu a bez primeraného hospodárenia v lesoch, ktoré sú na to určené. A pritom máme na Slovensku skvelé predpoklady a dispozície na to, aby sme aspoň v niečom nasledovali príklad rozvoja a využitie potenciálu dreva v lesoch – podobne ako v Rakúsku, Nemecku, Škandinávii. Na ilustráciu uvádzame aj číselné vyjadrenie toho, čo pre slovenské hospodárstvo znamená spracovanie jedného metra kubického drevnej hmoty.

Spracovanie 1 msurového dreva generuje v drevospracujúcom priemysle:

  • tržby a výnosy vo výške 443,83 €/m3
  • pridanú hodnotu v priemere vo výške 160,28 €/m3
  • pre štát, vyššie územné celky, mestá a obce príjem 41,84 €/m3 na daniach
  • sociálne a zdravotné odvody vo výške 31,34 €/m3
  • vo vyjadrení pracovných miest to predstavuje 7,38 pracovníka na 1000 m3 spracovaného surového dreva.

Link na celý článok:

https://drevmag.com/2022/06/30/majitelia-pravdy/

Prečítané: 1032
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.