Logo
Vytlačiť túto stránku

Minister Budaj je pripravený zaviesť reguláciu počtu medveďov: Najskôr chce vedieť, koľko ich vlastne je...

Minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Potrebuje však na to výsledky zo sčítania medveďov. Predpokladá, že ak by ich mal v septembri, regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne. Minister Budaj to uviedol dnes na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbor dnes neprijal uznesenie k situácii s medveďmi, stretne sa preto ešte zajtra ráno. Informuje o tom agentúra TASR na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

Na zasadnutí výboru sa zúčastnil aj predseda parlamentu Boris Kollár. Od ministra Budaja očakáva riešenie situácie, aby ochránil obyvateľov Podpoľania. Tiež poukázal, že pokiaľ nebudú čísla zo sčítania, o regulácii medveďa sa baviť nemôžu. Až po zistení počtu ju budú riešiť s Európskou komisiou. Ročne by sa malo v rámci regulácie odstreliť 200 až 300 kusov, myslí si podľa TASR Boris Kollár. Sčítanie medveďa sa momentálne realizuje, dva roky sa odoberal trus a Karlova univerzita v Prahe aktuálne robí fázu modelovania početnosti.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan na výbore zhodnotil, že vnadenie diviakov nemôže mať vplyv na medveďa. To, že problémy s medveďmi spôsobujú vnadiská, ukazujú podľa podpredsedu výboru Jaromíra Šíbla fotopasce.

TASR ďalej uvádza, že prirodzený priestor medveďa je podľa ministra Vlčana 1 000 až 1 500 hektárov na kus. Predpokladá, že Ministerstvo životného prostredia SR po určení početnosti stanoví počet medveďov na územie Slovenska.

Link na celý článok:
https://www.teraz.sk/slovensko/budaj-je-pripraveny-zaviest-regulaciu/642702-clanok.html

Naposledy zmenené: streda, 22 jún 2022 18:24
Prečítané: 1271
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.