Logo
Vytlačiť túto stránku

Výzva na podporu občianskeho protestu: Ochranári ohrozujú nezodpovedným prístupom ľudské životy

Chcete bezpečne chodiť do slovenských národných parkov? Chcete sa doma so svojimi rodinami - na slovenskom vidieku cítiť bezpečne? Sprej nás pred medveďom neochráni. Medveď nie je vegetarián! Ministerstvo nekoná! Podporte občiansky protest za účasti občanov, primátorov a starostov dotknutých regiónov, ktorý sa uskutoční v stredu 15. júna 2022 o 12:15 v Banskej Bystrici na Parkovisku Mičinská cesta. O 13:00 je naplánované vystúpenie hostí a starostov na parkovisku pri budove Ústredia Štátnej ochrany prírody SR, uvádza ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska a prosí o podporu výzvy obyvateľov Podpoľania. 

Doporučený ÚNIA zorganizovala minulý rok v auguste vo Svite protestné zhromaždenie k návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny Ilustračné foto Jozef Marko ÚNIA zorganizovala minulý rok v auguste vo Svite protestné zhromaždenie k návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny

„Milí občania, situácia s medveďom hnedým sa zo strany Ministerstva životného prostredia SR nijako nerieši. Naopak, napriek už pravidelným stretom s medveďom sme svedkami nečinnosti, amaterizmu, demagógie, klamstiev, zosmiešňovania a povýšeneckého prístupu kompetentných voči nám, občanom dotknutých regiónov. Nie je pravda, že by legislatíva, a tobôž nie tá európska, neumožňovala reguláciu populácie medveďa hnedého. Nielen na Poľane sú problémy s ich výskytom, je to aj v iných regiónoch a podporu v našom boji nám vyjadrili aj primátori a starostovia z Tatier či Liptova.

My na Podpoľaní sme vždy chceli manažment medveďa hnedého realizovať na základe odborných analýz a vždy spoločne s ochranármi. CHKO Poľana iniciovala stretnutia s poľnohospodármi, lesníkmi, starostami, primátormi, úradníkmi, poľovníkmi, vedcami a dokonca aj VLKármi. Vždy sme sa dohodli a naši občania nemuseli znášať tento tlak. Od roku 2019 sa však situácia zmenila. Nie poľnohospodári, nie lesníci, nie poľovníci, ale ochranári svojim prístupom dnes ohrozujú životy našich občanov.  

My, občania Slovenskej republiky preto žiadame odstúpenie ministra životného prostredia SR pre jeho neschopnosť a neodbornosť, vrátane p. Butkovskej a p. Karasku, ktorí svojim nezodpovedným prístupom ohrozujú životy našich občanov a porušujú naše ústavné práva, ignorujú rozhodnutia súdov, ignorujú prosby starostov a primátorov, ignorujú stanoviská odborníkov,“ píše sa vo výzve obyvateľov Podpoľania, ktorú zverejnila na sociálnej sieti ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. 

Naposledy zmenené: utorok, 14 jún 2022 13:59
Prečítané: 1357
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.