Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: V Rakúsku úspešne funguje ProHolz. Vznikne na Slovensku ZaLes, ZaDrevo, ZaVidiek – ZaZdravýrozum?

Prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Peter Zemaník v rozhovore pre júnové vydanie časopisu LES a Letokruhy, ktoré išlo tento týždeň do tlače na otázku, či príkladom dobrej praxe by mohol byť pre nás rakúsky ProHolz, zastrešujúci aktivity lesníkov, drevárov, vlastníkov lesa a v neposlednom rade aj národnú certifikačnú schému, odpovedal: „Áno. To je jednoduchá odpoveď na relatívne komplikovanú otázku. Tento model (aj) finančnej stimulácie a marketingovej podpory lesnícko-drevárskeho sektora v Rakúsku je vskutku inšpiratívnym nástrojom, ktorý na Slovensku chýba a supluje ho niekoľko aktivít niektorých podnikateľských a záujmových združení.

Doporučený Za jedným stolom - hodnotiace stretnutie odbornej platformy Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska v januári 2020 Ilustračné foto Jozef Marko Za jedným stolom - hodnotiace stretnutie odbornej platformy Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska v januári 2020

Vzhľadom na to, že u nás – na rozdiel od Rakúska a napr. Nemecka – nie je povinné členstvo v odvetvových komorách, združeniach či zväzoch, dokážu len organizované subjekty, čiže niekoľkí, robiť aktivity v prospech všetkých, čiže celého sektora. Je veľmi komplikované vysvetľovať všetky aspekty a strasti takéhoto konania, ale už sme sa s tým v Zväze spracovateľov dreva SR (takmer) zmierili. Ba dokonca – nevzdávame sa presadiť a realizovať vznik spoločnej platformy pre les a drevo, ktorá by v sebe združovala subjekty celého lesnícko-drevárskeho sektora. Bolo už niekoľko pokusov, ktoré vyzerali veľmi sľubne, ale ako takmer všetko u nás, zlyhalo to na financiách.“

Na základe osobného poznania a po tom, čo som počul od lesníkov, ktorých názor si vážim, je myslím veľmi dobrá personálna konštelácia na to, aby hlavní aktéri lesnícko-drevárskeho sektora našli spoločnú reč a dokázali zjednotiť a skoordinovať svoje aktivity. Sekciu lesného hospodárstva a spracovania dreva na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Národné lesnícke centrum a najväčší lesnícky podnik LESY SR vedú praví lesnícki odborníci s bohatými praktickými skúsenosťami.

Na čele Slovenskej lesníckej komory a ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sú takisto dostatočne skúsení ľudia, ktorým veľmi záleží na tom a snažia sa robiť maximum, aby zlepšili postavenie vlastníkov a obhospodarovateľov lesov. To isté sa týka aj vedenia Zväzu spracovateľov dreva SR. Agilní sú ďalší odborníci z viacerých združení, ktorí verejne obhajujú aktívnu ochranu lesov a ich trvalo udržateľné obhospodarovanie.

A všetci si unisono uvedomujú, že je mimoriadne dôležité, aby ich úsilie získalo rýchlejší profesijný ťah na bránu, väčší marketingový drajv a efektívnejšiu komunikáciu so všetkými záujmovými skupinami. Pred troma rokmi mala ambíciu vytvoriť spoločnú „ústavu pre lesy“ a dohodnúť jednotný postup všetkých aktérov platforma Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska. Dala vtedy o sebe vedieť aj mediálne. Jej hlas vlastníkom lesov, odborným lesným hospodárom, lesníkom, lesným robotníkom a drevárom v súčasnosti veľmi chýba.

Spoločná platfoma a koordinovaná spolupráca nie je dôležitá len preto, aby sa podarilo dohodnúť financovanie marketingovej kampane na podporu aktívnej ochrany a trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, využívania geniálnej suroviny, akou drevo je a rozvoja vidieka, postaveného na dvoch tradičných odvetviach – lesnom hospodárstve a spracovaní dreva.

Aktuálna politická situácia, charakterizovaná nebezpečne amatérskymi vyjadreniami, aké napríklad tento týždeň predviedol minister životného prostredia, ktorý vyhlásil, že medveď je vegetarián a nezabíja ľudí ukazuje, že aktívna vysvetľovacia kampaň by mala byť zameraná nielen na širokú verejnosť, ale osobitne na politikov, poslancov a vysokých štátnych úradníkov. Len tak sa podarí dosiahnuť, že podobné excesy sa nebudú v budúcnosti opakovať.

Preto je navyšší čas, aby po vzore rakúskeho združenia ProHolz vzniklo aj na Slovensku zoskupenie s obsahom ZaLes, ZaDrevo, ZaVidiek – ZaZdravý rozum. Kto sa chopí príležitosti a prevezme iniciatívu? Kto bude lídrom tohto procesu?

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 12 jún 2022 06:40
Prečítané: 1431
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.