Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Exkluzivita zásahového tímu pre medveďa hnedého. Prázdne reči a povážlivá realita

Slovenská lesnícka komora minulý týždeň upozornila na to, že ministerstvo životného prostredia dlhodobo ignoruje Program starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, ktorý vznikol na základe širokého odborného konsenzu a participácie všetkých dotknutých skupín, organizácií a inštitúcií v novembri 2016 v rámci projektu Výskum a monitoring populácií veľkých šeliem a mačky divej na Slovensku.  

Doporučený Ilustračné foto: archív LES a Letokruhy Ilustračné foto: archív LES a Letokruhy

A hoci sú manažmentové opatrenia, zabezpečujúce zásah do populácie odchytom a odstrelom medveďa hnedého, navrhované v prílohe dokumentu na realizáciu v dvoch základných úrovniach: odchyt, prípadne usmrtenie v zmysle rozhodnutia zásahového tímu a lov, ktorý je naplánovaný komisiami pre ochranu a manažment medveďa hnedého, v praxi rozhoduje iba Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého o tom, ktoré synantropné jedince budú odstránené a akým spôsobom.

Zásahový tím Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého má teda exkluzivitu na riešenie problémov, ktoré spôsobuje početnosť najväčšej šelmy, žijúcej na Slovensku. Na internetovej stránke zásahového tímu je uverejnená mapka s rozdelením pôsobnosti severného a južného tímu. Informácia o počte členov zásahového tímu, ktorí majú pri súčasnom stave medvedej populácie a jej početnosti, odhadovanej niektorými odborníkmi na základe logických výpočtov na niekoľko tisíc jedincov, však na webe zásahového tímu chýba.

Z informácie, ktorú sme získali vyplýva, že sťažnosti, obhliadky a škody spôsobené medveďmi, i strety človeka s medveďmi a bezpečnosť obyvateľov, majú pre celé Slovensko riešiť štyria členovia zásahového tímu plus jeho vedúci. Z toho dvaja sú v tejto práci úplní nováčikovia v skúšobnej dobe. Za posledného pol roka dali traja skúsení členovia zásahového tímu výpoveď a už nie sú zamestnancami Štátnej ochrany prírody SR. Overovali sme si túto informáciu na Ústredí Štátnej ochrany prírody SR v Banskej Bystrici, ale ani po dvoch dňoch sme vyjadrenie z odboru komunikácie a propagácie nedostali.

Pritom minister životného prostredia Ján Budaj už v roku rok 2020 verejne hovoril o tom, že je potrebné lepšie personálne a technicky zabezpečiť Zásahový tím ŠOP SR pre medveďa hnedého. Po minuloročnom smrteľnom útoku avizoval rozšírenie tímu o nových členov. „Podceňovať tento problém nemožno, zásahový tím bude odstraňovať všetky synantropné medvede. Na každé hlásenie reagujeme. Je to tím vybavený vynikajúcou technikou a sú to ľudia školení v Nórsku a inde v zahraničí, kde majú s medveďmi oveľa väčšie skúsenosti než my,“ povedal Ján Budaj v diskusii na TASR TV.

Podľa jeho slov je potrebné robiť dlhodobé opatrenia založené na vedeckých analýzach stavov a správania medveďov, ako aj okamžité zásahy tam, kde medvede stratili plachosť a ohrozujú obyvateľov miest a dedín v blízkosti lesov. Ako to ale môžu zvládnuť piati ľudia...?! Odpoveď si ani nemusíme domýšľať. Dáva nám ju sám život a konkrétne skúsenosti.

TV JOJ nedávno uverejnila reportáž o tom, že obyvatelia Skliarova, časti Detvy, majú z medveďov veľký strach. Medzi ich domami sa totiž v noci pohybuje viac ako desiatka medveďov. Ničí hydinu aj včelstvá. Zásahový tím pre medveďa hnedého v oblasti hliadkuje a hľadá riešenie na elimináciu týchto problémových jedincov. "Situácia je tam skutočne vážna, ani tí najstarší obyvatelia na Poľane si to nepamätajú. Medvede rabujú ľuďom majetok, ohrozujú ich na zdraví, takže sme tam takmer každú noc a hliadkujeme," povedal pre TV JOJ Jaroslav Slašťan, vedúci zásahového tímu pre medveďa hnedého.

​"Medvede tam spôsobujú škodu každú noc, táto situácia nás mrzí. Budeme musieť zvoliť veľmi netypické riešenie, pretože k týmto medveďom sa na dostrel narkotizačnou zbraňou nedostaneme. Toto nie sú typické kontajnerové medvede, ale sú plaché," dodal v reportáži Jaroslav Slašťan. Vedúci Zásahového tímu ŠOP SR pre medveďa hnedého ale nešpecifikoval, aké riešenie na elimináciu medveďov to bude, pretože prebiehajú rokovania s dotknutým ministerstvom...

Ďalší príklad je zo Šútova v Malej Fatre. Starosta Ľubomír Maďari pre Lesmedium.sk povedal, že len za minulý rok a iba v bezprostrednom okolí obce vyfotografovali 13 medveďov. Spomína si na prípad, kedy sa štyri dni za sebou vyskytli strety miestnych obyvateľov s medveďmi a on ich nahlasoval na štátnu ochranu prírody aj ministerstvo životného prostredia. Mnohokrát sa snažil kontaktovať i zásahový tím. O veľkom počte medveďov vedia tiež na Správe Národného parku Malá Fatra. Výsledkom je, že ochrancovia prírody odporúčajú ľuďom menej chodiť do prírody. Lenže medvede sa od jari do jesene podľa slov starostu pohybujú za humnami, dvormi a domami v dedine a určite ich tam neláka biologický odpad, pretože dedinčania všetok využijú pre domáce zvieratá, ktoré chovajú. Takže sa naďalej cítia ohrození medveďmi, ktorých je podľa názoru miestnych skrátka veľmi veľa.

Ale vráťme sa k riešeniu tohto problému, ktorým má byť podľa ochrancov prírody zásahový tím. Pre porovnanie, zásahový tím v Chorvátsku má 22 členov (populácia cca 1 000 medveďov) a Taliani majú 18 členný zásahový tím (populácia do 150 medveďov). Podľa našich informácií vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobia zásahové tímy, spolupracujú ich členovia pri manažmente populácie medveďov s poľovníkmi. V spolupráci s členmi zásahových tímov sú to práve poľovníci, ktorí odlovia medvede, či už synantropné, alebo tie, ktoré sa môžu stať hrozbou, pretože sa priblížili k ľudským obydliam.

O potrebe spolupráce zásahového tímu pre medveďa hnedého s poľovníkmi začali hovoriť už aj politici. Podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia Marián Čaučík uviedol v tlačovej správe, že „aktuálne máme na Slovensku iba jeden takýto tím s piatimi členmi, ale hlásenia stretov s medveďmi neustále pribúdajú. Jednoznačne treba dnes, nie o týždeň, rozšíriť zásahové jednotky. Takisto sa musí odstrániť zdĺhavá byrokracia pri povolení odstrelu tých šeliem, ktoré sa ukážu ako problémové.“

Takže, dokedy ešte potrvá exkluzivita Zásahového tímu ŠOP SR pre medveďa hnedého? Čo sa ešte musí stať, aby zodpovedným došlo, že tento stav je neudržateľný?

Jozef Marko

Prečítané: 3041
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.