Logo
Vytlačiť túto stránku

Právo: Lesy v Česku prestávajú byť zelenými pľúcami republiky

České a moravské lesy prestávajú plniť funkciu zelených pľúc republiky. Kvôli podkôrnikovej kalamite boli od roku 2018 vyrúbané tisíce hektárov zelených plôch. V dôsledku rozpadu lesov a zintenzívnenia ťažby sa stali nie producentom životodarného kyslíka, ale naopak škodlivého oxidu uhličitého, ktorý predtým pohlcovali. Vedci sa preto snažia nájsť nové spôsoby, ako udržať krajinu vitálnu a pôdu v nej plnú živín až do doby, kým vyrastú nové lesy. Článok z denníka Právo uverejnil portál Novinky.cz.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Ťažbou dreva kvôli podkôrnikovi sa síce vyriešil jeden problém, mnoho ďalších problémov ale vzniklo. Nefunguje to totiž tak, že na holinách sa len vysádzajú nové stromy a potom len stačí pár rokov počkať, kým sa krajina opäť zazelená. Tak ľahké to nie je. Rovnako tak, ako sa usilovne kedysi rúbalo, hľadajú teraz lesníci v spolupráci s vedcami a ochranármi spôsoby, ako vysádzať nové lesy, píše autor článku v denníku Právo. 

„Rozsiahle zmeny v lesnej krajine majú zásadný vplyv na biologické procesy v pôde, viazanie uhlíka a hydrológiu pôd, ako aj kolobehy živín a ďalších prvkov, ktoré sa môžu z pôdy vyplavovať do vodných tokov,“ povedal Právu Martin Valtera z brnenskej Mendelovej univerzity, ktorý s kolegami hľadá spôsob, ako zdravej obnove krajiny čo najviac pomôcť.

Do troch rokov vedci z Mendelovej univerzity navrhnú presné hospodárske postupy zamerané na to, ako viazať uhlík v pôde a zamedziť mu, aby sa z nej vo zvýšenej miere uvoľňoval. Toto opatrenie bude nutné do doby, kedy pôdu prekryjú nové lesy a budú schopné opäť plniť funkciu zelených pľúc.

Odborníci upozorňujú, že na každom strome záleží. Napríklad jediný storočný vyrastený buk, vysoký zhruba dvadsaťpäť metrov, má približne 9 000 listov, denne vyprodukuje až tisíc litrov kyslíka a pomyselne živí až troch ľudí.

Link na celý článok:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/lesy-v-cesku-prestavaji-byt-plicemi-republiky-40394309#utm_content=ribbonnews&utm_term=Lesy%20v%20Česku&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 

Prečítané: 997
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.