Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Jednostranný pohľad na výročie tragédie v Rudne nad Hronom s kritikou lesníkov. Pozrime sa na problém z druhej strany so zodpovednosťou rezortu životného prostredia

Predseda vlády Eduard Heger a štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča si minulý týždeň pripomenuli prvé výročie tragédie v Rudne nad Hronom, kde vyhasol ľudský život počas povodne po pretrhnutí hrádze. Envirorezort vyhlásil, že príčinou povodní je chýbajúce krajinné plánovanie a jeho reforma má eliminovať negatívny dopad klimatických zmien.

 

 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Michal Kiča podľa agentúry SITA zdôraznil, že práve nekontrolovaná ťažba, zle vybudované lesné cesty a zvážnice sú predpokladom povodní. Pri silných dažďoch sa podľa jeho slov premiešava voda s pôdou, ktorá následne steká do vodných tokov či hrádzí. Poukázal na to, že vokolí Rudna nad Hronom je niekoľko desiatok zvážnic, ktoré pôsobia po daždi ako lieviky odvádzajúce vodu po silných lejakoch cez doliny až k ľudských obydliam a nejde pritom len o problém Rudna nad Hronom.

Pozrime sa teraz na celý problém z druhej strany. O opodstatnenosti použitia pojmu nekontrolovaná ťažba nemá význam hovoriť, pretože nedáva zmysel. Poďme ďalej. Bez lesnej cestnej siete vrátane približovacích liniek, zvážnic a odvozných ciest nie je možné zabezpečiť trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov. Takzvané prírode blízke hospodárenie, ktoré preferujú aj samotní ochranári, si dokonca vyžaduje lepšie sprístupnenie porastov a teda hustejšiu lesnú cestnú sieť.

Rovnako sa nedá ochrániť morfologicky členitá a bohato urbanizovaná krajina pred následkami prívalových dažďov a obrovského množstva vodných zrážok, ktoré dokáže za mimoriadne krátky čas padnúť na relatívne veľmi malú plochu bez kvalitného, zodpovedného a dostatočného spravovania vodných tokov, vrátane ich údržby a budovania adekvátnych vodných stavieb, ktoré dokážu zabezpečiť efektívnu reguláciu potokov a riek.

Správcom vodných tokov a povodí u nás je Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý zabezpečuje starostlivosť o vodné toky a na nich vybudovaný hmotný investičný majetok, stará sa o kvantitu a kvalitu povrchových a podzemných vôd. Ďalší štátny podnik, Vodohospodárska výstavba, má za cieľ odborne, zodpovedne a transparentne riadiť činnosti vo vodnom hospodárstve a v náplni má budovanie vodohospodárskych, hydroenergetických a inžinierskych stavieb na celom území Slovenska.

Obidva štátne podniky sú rezortnými organizáciami Ministerstva životného prostredia SR. Treba ešte niečo dodať? Myslím, že ani nie...

Jozef Marko

Naposledy zmenené: utorok, 19 apríl 2022 07:06
Prečítané: 1665
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.