Logo
Vytlačiť túto stránku

Štátne lesy TANAP-u: Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici je domovom 330 druhov rastlín a drevín

Tatranskí štátni lesníci na sociálnej sieti píšu, že jar už zaklopala na dvere aj u nich v botanickej záhrade. S príchodom teplejších dní ukázali hlavičky prvé jarné kvietky. Spod snehu vykukol napríklad šafran spišský či lomikameň protistojnolistý. Štátne lesy TANAP-u informujú, že väčšina spomedzi viac ako tristo druhov rastlín, ktoré nájdete v Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, sa v celej svojej kráse prejaví až v máji a júni. Vtedy zákutia botanickej záhrady doslova hýria všetkými farbami.

Doporučený Vstupný areál botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici Zdroj: FB stránka ŠL TANAP-u Vstupný areál botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici

„Expozícia tatranskej prírody, známa skôr ako botanická záhrada, sa rozprestiera na ploche 3,20 hektára. Leží vo výške 850 m n. m. a ponúka priam rozprávkové výhľady na Lomnický štít a jeho žulových parťákov. Jej prvoradým cieľom je poznávanie tatranskej prírody, záchrana a zachovanie vzácnych a ohrozených druhov tatranskej flóry.

Areál botanickej záhrady je domovom 330 druhov rastlín a drevín, ktoré si svoje miesto našli nielen vo vápencových a žulových alpínach, ale aj v rašelinisku či popri chodníčkoch, kľukatiacich sa celou expozíciou. Niektoré z nich sa dajú dokonca kúpiť v podobe sadeničiek alebo semienok.

Milovníkov vysokohorskej flóry lákajú najmä endemity ako mak tatranský, lyžičník tatranský či soldanelka karpatská a glaciálne relikty, akými sú napríklad medvedík alpínsky, sitina trojplevová, ostrička myšia, dryádka osemlupienková alebo iskerník ľadovcový,“ uvádzajú v aktuálnom statuse Štátne lesy TANAP-u.

Pri prechádzke botanickou záhradou podľa slov štátnych lesníkov TANAP-u naďabíte aj na geologickú miniexpozíciu či pamätné miesto venované významným botanikom, zoológom a zakladateľom Tatranského národného parku.

Expozícia tatranskej prírody teší návštevníkov už tri desaťročia. Po prvýkrát si ju verejnosť mohla obzrieť 15. júla 1992. Do jej výstavby sa však vtedajšia Správa TANAP-u pustila ešte v máji 1987, kedy bolo vysadené prvé alpínum. Jej kolorit dnes dotvárajú vodopády, potôčky i jazierka, ktoré sú domovom žiab či mlokov.

Architektonicko-krajinárske riešenie botanickej záhrady spolu so vstupným areálom navrhol architekt Pavol Repka s akademickým sochárom Štefanom Kovaľom. Floristický inventár bol v réžii domácich botanikov – Anny Šoltésovej, Zuzany Kyselovej a Rudolfa Šoltésa.

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 27 marec 2022 18:39
Prečítané: 1370
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.