Logo
Vytlačiť túto stránku

Vodohospodári získali grant z Nórskeho finančného mechanizmu: Zlepšia stav mokradí a obnovia prirodzené biotopy lužných lesov

Štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba a Slovenský vodohospodársky podnik sa podarilo získať grant z Nórskeho finančného mechanizmu na realizáciu projektu, ktorý napomôže zlepšiť stav mokradí a obnoviť prirodzené biotopy lužných lesov v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja. Vodohospodári o tom informujú v tlačovej správe.

 

Doporučený Ilustračné foto: Internetová stránka štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Ilustračné foto: Internetová stránka štátneho podniku Vodohospodárska výstavba

„V praxi sa tento cieľ dosiahne prebudovaním dvoch línií prehrádzok v ramennom systéme, čo zabezpečí zvýšenie dynamiky prúdenia vody v dotknutom území. Tieto opatrenia zároveň prispejú aj k lepšej distribúcii vody do mokradí, ktoré zastávajú z pohľadu meniacej sa klímy nezastupiteľné úlohy.

Cieľom projektu je zlepšenie stavu a obnova prirodzených biotopov mokradí lužných lesov v ramennej sústave Dunaja v oblastiach Bačianskeho, Bodíckeho a Gabčíkovského ramena. Prebudovaním dotknutých línií G a H na vyššie prietoky sa umožní vyššia dynamika prúdenia ako aj potrebná dynamika zmien hladiny v danom území, čo bude mať vplyv na zlepšenie stavu existujúceho ekosystému mokradí. Projektové územie patrí do zoznamu Ramsarských  lokalít -Ramsarská  lokalita Dunajské luhy,“ uvádza na svojej internetovej stránke štátny podnik Vodohospodárska výstavba.

Projekt Zlepšenie stavu vybraných mokradí v ľavostrannej ramennej sústave rieky Dunaj získal grant z Nórska v sume 429 244 eur. Projekt je spolufinancovaný v sume 75 749 eur zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

 

Prečítané: 1277
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.