Logo
Vytlačiť túto stránku

Zverník je verejnosti neprístupný

Je sezóna poľovačiek. Aj niektoré lokality, ako napríklad zverníky, nachádzajúce sa v blízkych lesoch, môžu by preto v tomto období pre voľný pohyb obyvateľov nebezpečné.

 

Jednou takouto lokalitou je aj zverník v Betliari, ktorý už roky slúži na chov lesnej zveri. Pre zvýšenú bezpečnos obyvateľstva preto nedávno Lesy Slovenskej republiky, odštepný závod (o. z.) Rožňava, vydali rozhodnutie o zákaze vstupu do tejto lokality. Pri jeho porušení hrozí návštevníkom mastná pokuta.

 

 

Zverník sa nachádza v odľahlejšej časti obce Betliar, v okrese Rožňava. Chované zvieratá v ňom majú svoj vyhradený priestor pohybu, chránený oplotením. Na bezpečnos a poriadok zóny celoročne dohliadajú zverostrážci, v čase poľovníckej sezóny aj v posilnených hliadkach.

 

"Keďže nedávno sa začala poľovnícka sezóna, je väčšia pravdepodobnos, že ak by sa v priestore zverníka voľne pohybovali občania, mohlo by dôjs k úrazu," informoval poverený riaditeľ odštepného závodu v Rožňave Štefan Zubriczký. Podľa neho však ľudia aj napriek zákazom do zverníka veľakrát vojdú. "Aj napriek tomu, že priestor je oplotený, ľudia neváhajú a ohradu preliezajú. Robia tak hlavne na jeseň počas hubárskej sezóny či počas zberu rôznych lesných plodov."

 

 

Vedenie odštepného závodu Lesov SR v Rožňave nedávno vydalo v zmysle zákona o lesoch upozornenie. Zároveň požiadalo mesto Rožňava ako aj dotknuté obecné úrady o vydanie všeobecne záväzného nariadenia podľa zákona o poľovníctve. Vzahova sa má na zákaz vstupu do oplotených miest lokality zverníka v Betliari a takisto na zákaz narúšania ticha a pokoja v tejto lokalite.

 

"V čase od 10. 10. 2009 až do 31. 12. 2009 v areáli zverníka dohliadajú na dodržiavanie zákona posilnené ochranné služby aj polícia," spresnil riaditeľ.
V prípade porušenia zákazu hrozí občanom pokuta až do výšky 165,50 eura. "Posilnené hliadky mávame tiež na jar či v lete, v období zvýšených požiarov," vysvetľoval Š. Zubriczký. "Aj počas zvyšného obdobia v roku však máme vo zverníku svojho zverostrážcu, ktorý je tiež oprávnený v niektorých prípadoch návštevníkom udeli pokutu."

 

Aj napriek viacerým formám zverejnenia zákazu sa však nájdu ľudia, ktorí ho nerešpektujú. Bližšie informácie o dianí v spomínanej lokalite nám poskytol zverostrážca Zverníka v Betliari ¼ubomír Árvay. "¼udia sa veľakrát snažia do zverníka dosta cez oplotenie. Vyhovárajú sa pritom, že o zákaze vstupu nič nevedeli." Podľa slov zverostrážcu si neraz touto cestou turisti krátia trasu vedúcu do okolitých vrchov. "Nerešpektujú vyznačené turistické trasy, radšej si urobia skratku cez zverník," spresňoval situáciu ¼. Árvay.

 

 

Ani zber lesných plodov tu nie je žiadnou novotou. "Do zverníka chodia zbera gaštany, ktoré však pestujeme pre chov miestnej zveri," vysvetľoval zverostrážca. "Situácia je o to horšia, že veľakrát nám rozoberú a poničia oplotenie. Opravy musíme hradi z vlastných zdrojov." Podobné skúsenosti majú vo zverníku s motorkármi. "Hluk ich strojov zbytočne zver vyrušuje a motorkári svojimi jazdami po lese jasne porušujú zákon."

 

 

Zakáza ľuďom voľný pohyb vo zverníku je podľa ¼. Árvaya temer nemožné, no počas zvýšeného počtu hliadok sa situácia predsa len o niečo zlepšila. "¼udia by si však mali uvedomi, že jeseň je aj poľovníckou sezónou a zvýšená opatrnos je preto namieste," dodal.

(Zdroj: Korzár)

Prečítané: 864
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.