Logo
Vytlačiť túto stránku

Obchodovanie s emisnými kvótami: Aktivisti sú presvedčení, že našli zdroj na podporu 10 percent bezzásahových území Slovenska

Lesoochranárske zoskupenie VLK navrhuje zaviesť do zákona č. 414/2012 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami podporu rozširovania a starostlivosti o bezzásahové územia ako prirodzené úložiská uhlíka a jediné efektívne, okamžité a nízkonákladové riešenie ukladania významného množstvá uhlíka. Túto podporu navrhuje vo výške 10 % z výnosu z dražieb kvót. „Našli sme finančný zdroj na podporu 10% bezzásahových území Slovenska,“ komentuje tento návrh na sociálnej sieti aktivista Juraj Lukáč.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Financie určené na rozširovanie bezzásahových území sa použijú na vyplatenie náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania podľa zákona o ochrane prírody a krajiny, to znamená na výkup pozemkov do vlastníctva štátu alebo finančnú náhradu majiteľom. Financie určené na starostlivosť o bezzásahové územia sa použijú na financovanie Štátnej ochrany prírody SR.

Finančné prostriedky na financovanie rozširovania rozlohy bezzásahových území a financovaním ŠOP SR sa rozdelia v pomere 80:20. Umožnenie lesom rásť bez ľudských zásahov a dosiahnuť tak ich ekologický potenciál je efektívny, okamžitý a nízko nákladový spôsob ako ukladať významné množstvá uhlíka a zároveň zabrániť jeho uvoľňovaniu do atmosféry.

Tento spôsob sa dá uplatniť v lesoch všetkých typov a veku. Nezasahovanie navyše maximalizuje ostatné mimoprodukčné funkcie lesa a ekosystémové služby, ako sú zvyšovanie biodiverzity, zlepšovanie kvality vody a ovzdušia, protipovodňová a protierózna ochrana, prínosy pre verejné zdravie, vytváranie potenciálu pre prírodný turizmus a krajinárske hodnoty,“ uvádza Lesoochranárske zoskupenie VLK v hromadnej pripomienke k návrhu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

Celý text hromadnej pripomienky je zverejnený na stránke:

http://www.ekoforum.sk/peticia/emisne-kvoty

 

Prečítané: 1330
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.